Quantcast

Ketinama rekonstruoti Radvilų rūmus ir įkurti A.Gudaičio galeriją

  • Teksto dydis:

Lietuvos dailės muziejus (LDM) Vilniuje artimiausiu metu rengiasi rekonstruoti Radvilų rūmus ir įkurti dailininko Antano Gudaičio galeriją.

"Šiais metais pradėsime projektavimo, tyrimo darbus ir paruošime taip, kad rūmai būtų pradėti renovuoti", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją apie Radvilų rūmus kalbėjo muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Pasak jo, finansavimą rūmams tvarkyti bus mėginama gauti iš Europos Sąjungos (ES) fondų. Pastato atkūrimas be vidaus įrangos ekspozicijoms galėtų kainuoti apie 40 mln. litų.

Šiuo metu išlikę trys autentiški rūmų korpusai, dar dalis jų perstatyta. Originaliuose rūmuose buvo keturios galerijos ir penki bokštai. Pasak R.Budrio, pastatą galima atstatyti segmentais.

Jei šiemet ar kitąmet pavyktų gauti finansavimą, rūmai galėtų būti atidaryti 2018 metais, minint atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetį.

"Tai yra realu vykdant sekcijiniu būdu, po korpusą", - sakė R.Budrys.

Pasak Dailės muziejaus vadovo, rūmuose galėtų veikti 1000 kvadratinių metrų nacionalinių ir tarptautinių parodų centras, 500 vietų meno renginių ir forumų salė.

Renovuotuose rūmuose planuojama įkurti Lietuvai dovanotų dailininko Arbito Blato kūrinių ekspoziciją bei Aleksandro Vasiljevo mados kolekciją.

Tuo metu dabartiniame Medicinos bibliotekos pastate Kaštonų gatvėje tikimasi įsteigti dailininko A.Gudaičio galeriją, kurios įkūrimo klausimas neišsprendžiamas 20 metų.

R.Budrio teigimu, pagal Kultūros ir Sveikatos apsaugos ministerijų susitarimą, šis pastatas galėtų būti perduotas kultūros reikmėms, jei tam pritars Vyriausybė.

"Išsikels ji (biblioteka - BNS), ir gal tas pastatas gali būti pritaikytas A.Gudaičio galerijai", - vylėsi direktorius.

Šalia galerijos tame pačiame pastate svarstoma įkurdinti ir liaudies meno kolekciją.

1989 metais miręs menininkas A.Gudaitis testamentu apie 400 savo tapybos darbų, piešinių, eskizų paliko Lietuvos dailės muziejui su sąlyga, kad po mirties jo dirbtuvė Gedimino prospekte, Žemaitės skvere, būtų perstatyta ir joje būtų galima eksponuoti jo darbus. Medicinos biblioteka yra netoli nuo šios vietos.

Pasak R.Budrio, šiemet taip pat žadama baigti Palangos gintaro muziejaus renovaciją, taip pat ruošiamasi modernizuoti kitas parodų erdves: Vilniaus paveikslų galeriją, Chodkevičių rūmus. Čia reikia spręsti mikroklimato klausimus, tvarkyti kiemą, vandentiekį, apšvietimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Vyksta totalus pinigų įsisavinimo procesas pagal vilnietišką principą - nesvarbu ką ir kam statyti, svarbu statyti ir dalintis pinigus. N.Arbitblatas yra tipiškas socrealizmo tapyboje atstovas ir visiškai menkavertis dailininkas. Bet pinigų įsisavinimui tinka, nes yra išeivis ir dar žydas. Vasiljevo kolekciją Arsenale apžiūrėjau prieš savaitę - nėra ką komentuoti, yra ir blogesnių "kolekcijų", pvz. Arklio muziejuje Anykščiuose pakinktų kolekcija... Bet pinigams įsisavinti irgi tiks.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių