Quantcast

Įteikta pirmoji „Šūdvabalio premija“

Žurnalas „Literatūra ir menas“ įsteigė apdovanojimą už nepatogų, drąsų ir nuoseklų buvimą, atkaklumą, kultūrinę veiklą. Šį apdovanojimą siūlo suvokti kaip alternatyvą visoms premijoms ir juo siekia reabilituoti literatūroje gerai žinomą vabalą.

Žurnalo „Literatūra ir menas“ redaktorius Gytis Norvilas sako kadais juokais pasakęs ketinantis įsteigti tokią premiją, vėliau, iš tiesų, pagalvojo. Kodėl ne? Nors šūdvabalio vardu pavadintas apdovanojimas ir sukėlė daug klausimų, redaktorius sako, kad tai ir šiokia tokia reabilitacija pamirštam ir nuvertintam, dar Kristijono Donelaičio aprašytam gyviui. Artimas šūdvabaliui, daug literatūriškesniu pavadinimu – skarabėjas  – senovės Egipte buvo šventas gyvis. Atkakliai ridenantis mėšlo gabaliuką vabalas yra gyvybinės jėgos, atgimimo simbolis.                    

Pirmoji „Šūdvabalio premija“ įteikta vertėjui, rašytojui, visuomenės veikėjui Dariui Pocevičiui už knygą „100 istorinių Vilniaus reliktų“, alternatyvaus savišvietos tinklo Laisvasis universitetas įsteigimą ir puoselėjimą, kitokio Vilniaus ekskursus ir ekskursijas.

„Tos premijos mintis, kad ją teikti tam, kuris drąsiai, nepasiduodamas prigimčiai, kaip šūdvabalis, dirba savo darbą, daro šimtu procentu, nesuvokdamas kodėl ir nelaukdamas atlygio, – aiškina žurnalo „Literatūra ir menas“ vyr. redaktorius G. Norvilas. – Dažnai tos premijos netenka gyvybės, nes visi sustoja eilutėje ir laukia premijų, tai čia ir žingsnis, ir mintis to visko nesureikšminti, visų tų apdovanojimų, premijų ir pažiūrėti į tai su tam tikru humoru.“

Iš daugelio kandidatų atrinktas premijos laureatas sako apdovanojimų nemėgstantis ir mieliau liekantis pogrindyje. Tačiau alternatyvos jam labai patinka. Kaip tik tokiomis jis vadina „Šūdvabalio premiją“ ir savo knygą „100 istorinių Vilniaus reliktų“, už kurią apdovanotas. Knygoje autorius sako atskleidęs tai, ko nėra kituose leidiniuose apie Vilnių.

„Vilniaus gatvėse ir tarpuvartėse slepiasi daugybė įdomybių, kurios eiliniams žmonėms, kurie juda trikampiu namai–parduotuvė–darbas, yra nepastebimi ir dažnai neįdomūs. Tai čia sudomina: užrašai, likučiai, senų ir naujesnių laikų jie ištyrinėti“, – sako rašytojas, premijos laureatas D. Pocevičius.  

„Literatūra ir menas“ – vienintelis leidinys Lietuvoje, be pertraukos leidžiamas jau 70 metų. Šio jubiliejaus proga įsteigta ir „Šūdvabalio premija“, kurią ir toliau žadama skirti įvairiems žmonėms, reiškiniams, bendruomenėms ar iniciatyvoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių