Quantcast

Įteikta dešimtoji S. Mykolaičio vardo premija

  • Teksto dydis:

Šį sekmadienį Bistrampolio dvare po dviejų metų pertraukos vėl rinkosi visi Sauliaus Mykolaičio bičiuliai, draugai, kolegos, talento gerbėjai.

Čia buvo surengtas jau paskutinis festivalio Sauliui Mykolaičiui atminti koncertas. Ketvirtadienį Ramygaloje įvyko S. Mykolaičio vardo dainuojamosios poezijos konkursas, kuriame pirmąją vietą laimėjo Vilniaus „Gabijos“ gimnazijos ansamblis „Dainos teatras“, pastarasis ir pradėjo koncertą.

Sausakimšoje Bistrampolio dvaro salėje, stebint Saulių Mykolaitį iš ekrano, prisiminimais dalinosi menininko bičiulis Alvydas Šlepikas, kuris ir vedė renginį. Savo laiku jie daug kalbėdavosi apie poeziją, apie kūrybą, apie tai, kas tikra. Saulius buvo tas žmogus, kuris iš savęs reikalavo itin daug, ir jeigu turimų vidinių resursų neužtekdavo, labai dėl to išgyveno.

Poetas Rimvydas Stankevičius, irgi labai artimas Sauliaus draugas, prisiminė, kad jų draugų būrys gan paviršutiniškai žiūrėdavo į S. Mykolaičio atliekamas dainas, nes labiausiai vertino jį kaip puikų režisierių ir aktorių. Ir nors teatro menas patiems kūrėjams atrodo tik laikinas dalykas, įvykstantis „čia ir dabar“. Įteikta dešimtoji Sauliaus Mykolaičio vardo premija ir nepaliekantis jokių pėdsakų, visgi tie pėdsakai išlieka žmonių širdyse. Taip ir atsitiko su Sauliaus sukurtomis dainomis.

Saulius buvo tas žmogus, kuris iš savęs reikalavo itin daug.

Vakaro metu autorinius ir Sauliaus kūrinius atliko aktoriai Andrius Kaniava, Gediminas Storpirštis, Marius Jampolskis, poeziją skaitė poetas Rimvydas Stankevičius, pasirodė S. Mykolaičio premijos laureatai – Kristijonas Ribaitis bei grupė „Baltos varnos“. Gražiausias tėčio dainas atliko S. Mykolaičio duktė Justė Mykolaitytė su grupe „The Station“.

Svarbus vakaro akcentas ir intriga – kompaktinė plokštelė „Kelio pradžia“, kuri ir tapo šio renginio priežastimi. „Tai neeilinė kompaktinė plokštelė – joje sudėtos niekur negirdėtos, dar Ramygaloje į buitinį magnetofoną 1983 metais įrašytos dainos, kurios, garso režisieriaus Igno Juzoko dėka, buvo restauruotos ir, kiek įmanoma, labiau pritaikytos klausytojo ausiai. Simboliškai gimė ir pavadinimas „Kelio pradžia“, kur prasidėjo muzikinis Sauliaus kelias. Ypatingas AČIŪ Sauliaus broliui Dariui Mykolaičiui, patikėjusiam mumis ir tuo, kad visa tai, ką šiandien pristatėme, iš tiesų, išvys dienos šviesą”, – sako „Bardai LT“, išleidusios šią plokštelę, vadovas Benas Jakštas.

Vakaro metu įteikta dešimtoji Sauliaus Mykolaičio premija už geriausią pastarųjų metų debiutą. Ji atiteko šiemet Respublikiniame moksleivių dainuojamosios poezijos konkurse pirmąją vietą laimėjusiam jaunam kūrėjui iš Kėdainių – Valentinui Abariui. Neslėpdamas džiaugsmo ji, paklaustas vedėjo, ar tikėjosi, atsakė: „Taip, tiesą sakant tikėjausi. Kai buvau pakviestas dalyvauti koncerte, pradėjo atsirasti tokios mintys. Tačiau dabar jau tikrai suvokiu, kad tapau dešimtosios premijos laureatu. Viešai pasižadu, tęsti savo pradėtus kūrybinius darbus" – mintimis ant scenos dalijosi Valentinas Abarius. 

Renginio metu organizatoriai oficialiai paskelbė, kad nuo 2020 m. ši premija bus teikiama Nacionalinio bardų festivalio „Purpurinis vakaras” Anykščiuose metu.

Nuo 2007 m. S. Mykolaičio vardo premija ir statulėlė teikiama už ryškiausią dainuojamosios poezijos debiutą. Ja apdovanoti šie talentingi kūrėjai: Ieva Narkutė (2007 m.), Mindaugas Ancevičius (2008 m.), grupė „Liūdni slibinai“ (2009 m.), Artūras Dubaka (2010 m.), Mantas Zemleckas ir Kamilė Gudmonaitė (Kamanių šilelis) (2011 m.), Gytis Ambrazevičius (2012 m.), grupė „Baltos varnos“ (2013 m.), Deimantė Kavaliauskaitė (2014 m.), Kristijonas Ribaitis (2016 m.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių