Quantcast

Įtakingiausiame Europos meno centre – Š. Barto filmų retrospektyva

Prieš kelias dienas Paryžiaus Pompidou centre prasidėjo režisieriaus Šarūno Barto filmų retrospektyva. Iki kovo 6 d. truksiantys renginiai atskleis režisieriaus kurtus filmus, fotografiją ir poeziją.

Įtakingiausias Europos šiuolaikinio meno centras pirmą kartą imasi lietuvio kino menininko darbų. Mėnesio trukmės retrospektyva vadinama istoriniu įvykiu Lietuvai ir jos kultūrai.

Rengti šią retrospektyvą paskatino režisieriaus sėkmė praėjusių metų Kanų kino festivalyje. Vakarą pradėjęs Pompidou centro prezidentas pabrėžė, kad Š. Barto darbai daro didelę įtaką šiuolaikiniam menui.

„Mes labai laimingi, kad galime surengti šią retrospektyvą. Matote, šis atidarymo vakaras sutraukė didingą žiūrovų auditoriją. Manau, tai sėkmės ženklas“, – džiaugėsi centro prezidentas Serge Lasvignesas.

Iškilmingą atidarymo vakarą, sudominusį prancūzų kino bendruomenę, buvo parodyti du Š. Barto filmai: „Ramybė mūsų sapnuose“ ir Pompidou centro užsakymu režisieriaus sukurtas autoportretinis kūrinys „Kas jūs ir kur esate, Šarūnai Bartai“.

„Nutarėme, kad atėjo laikas jį pasikviesti, kad jis išsamiai parodytų savo darbus. Režisierius buvo įpareigotas sukurti filmą, šiuo darbu jis turėjo atsakyti į klausimą – kur dabar esąs“, – aiškino Pompidou centro kultūros programų sudarytoja Judith Revault D`allones.

Greta filmų retrospektyvos Paryžiuje buvo atidaryta pirmoji personalinė Š. Barto fotografijų paroda ir prancūzų kalba išleista jo poezija. Vasario 13 d. Pompidou centre bus pristatyta Roberto Bonamy monografija „Š. Bartas arba didžioji vienatvė“.

Per retrospektyvos mėnesį Paryžiuje žiūrovai galės pamatyti 16 filmų, iš kurių 12 – sukurti Š. Barto, kiti –  režisierių Audriaus Stonio, Leoso Caraxo, Claire Deniso darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Kur padėjai 2 mln. litų, kuriuos gavai 2014 m. iš Kultūros ministerijos kažkokiam konjunktūriniam filmui apie pokarį ? Mūsų, mokesčių mokėtojų, litų. Štai iš ko piarinasi "didieji menininkai", kurių filmuose vaidina jų dukros ir sugyventinės, irgi "didelės menininkės". Filmo esmė - neaušjaus užsiėmimo valkata pusę valandos žiūri į vieną tašką, o po to įsėda į surūdijusi barkasą ir išplaukia į jūrą neaiškia kryptimi. Skraido žuvėdros ir ekrane užsidega užrašas "FINE". Pinigų vogimo per Kultūros ministeriją schemos yra aprašytos "Lietuvos žiniose", straipsnyje "Prie kranelio". Siaubas ką išdarinėja šitie "menininkai", padedami šustriakų, taip vadinamų "meno vadybininkų". Lietuvos žmonės to nežino.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių