Quantcast

Išrastas muzikos instrumentas, kurio skambesį kuria metaliniai rutuliukai

„Rutuliukų mašina“ – naujausias švedų muzikanto Martino Molino ir jo grupės „Wintergatan“ instrumentas.

Tai – dviejų metrų aukščio aparatas, kurio viduje 2000 riedančių metalinių rutuliukų sukuria harmoningą melodiją, o instrumento skleidžiamas garsas priklauso nuo to, kur tie rutuliukai nukrenta. Pats autorius tikina, kad šiam sudėtingam įrenginiui sukurti prireikė net keturiolikos mėnesių, tačiau rezultatas buvo to vertas.

„Stiklo rutuliukų aparatai – tai nieko neveikimo kultūra. Tik fizikos dėsniais paremtas žaidimas. O mano mašina groja muziką. Gal šis daiktas ir nėra labai vertingas, bet tikrai nėra pats lengviausias būdas groti“, – teigia neįprastus muzikos instrumentus kurti mėgstantis menininkas.

Iš pradžių jis manė, kad aparato kūrimas užtruks du mėnesius, bet dėl techninių kliūčių darbas gerokai užsitęsė – jam prireikė net keturiolikos mėnesių, nes tai – nepaprastai sudėtingas inžinerinis įrenginys. Apdoroti medieną M. Molinas mokėsi iš internete esančių vaizdo įrašų, čia sėmėsi ir įkvėpimo.

Svarbiausia šios mašinos dalis – programavimo ratas, panašus į naudojamus bažnyčių varpinėse. M. Molinas užprogramuoja, kur kiekvienas rutuliukas turi nukristi, smagratis įsuka rutuliukus, o drauge ir programavimo ratą. Prireikė šešių mėnesių, kad kiekvienas rutuliukas nukristų būtent ten, kur reikia.

2000 rutuliukų gali imituoti įvairių muzikos instrumentų skleidžiamus garsus – vibrafono, būgno, lėkščių ir pan., o kai aparatas buvo baigtas, jam M. Molinas sukūrė specialią dainą.

Plačiau – LRT kultūros laidoje „Euromaxx“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių