Quantcast

Įspūdingi Marijos Antuanetės papuošalai parduodami aukcione

  • Teksto dydis:

Du šimtmečius viešumoje nematyti nuostabūs Marijos Antuanetės deimantai ir perlai trečiadienį bus pardavinėjami aukcione Ženevoje, kuris vadinamas vienu svarbiausių karališkųjų brangenybių aukcionu per visą istoriją.

Šie lobiai buvo slapta išvežti iš Paryžiaus 1791 metais, karaliui Liudvikui XVI, jo karalienei ir jų vaikams rengiantis bėgti nuo Prancūzijos revoliucijos.

Brangenybės yra iš Italijos karališkosios Parmos Burbonų giminės kolekcijos, kurią pardavinėja aukcionas „Sotheby's“.

Tarp daugiau kaip 100 daiktų yra 10 Marijos Antuanetės – paskutinės prieš revoliuciją Prancūzijos karalienės – papuošalų. Karalienė buvo giljotinuota Paryžiuje 1793 metų spalį, būdama 37 metų amžiaus.

„Tai yra svarbiausias XXI amžiaus aukcionas. Nes kaipgi pranoksi Mariją Antuanetę?“ – praėjusį mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė Andresas White'as Correalas (Andresas Vaitas Korealas) iš „Sotheby's“.

Įsimintiniausias papuošalas yra Marijos Antuanetės perlas – natūralaus perlo ir deimantų pakabukas, vertinamas 870 tūkst.–1,75 mln. eurų.

Už deimantais puoštą vėrinį iš trijų perlų eilių tikimasi gauti 176–264 tūkst. eurų, kaip ir už perlų bei deimantų auskarus.

Žiedas su monograma ir karalienės plaukų sruoga vertinamas 7–8,8 tūkst. eurų. Kitas perlų ir deimantų vėrinys įkainotas 35–62 tūkst. eurų, o dvigubo kaspino formos deimantų sagė – 44–70 tūkst. eurų.

„Persmelkti istorijos“

„Tai viena svarbiausių karališkųjų brangenybių kolekcijų, kada nors pasirodžiusių rinkoje, ir kiekvienas atskiras dirbinys yra absoliučiai persmelktas istorijos“, – sakė „Sotheby's“ pareigūnė Daniela Mascetti (Daniela Masčeti).

Minimos brangenybės nukeliavo vingiuotą kelią, iliustruojantį galios Europoje dinamiką XVIII ir XIX amžiuose.

Kaip rašė karalienės freilina madam Campan (Kampan), Marija Antuanetė visą vakarą Tiuilri rūmuose į vatą suko visus savo deimantus, rubinus ir perlus, ir sudėjo juos į medinę skrynią.

Skrynia buvo išsiųsta į Briuselį, kurį valdė jos sesuo, o paskui – į Marijos Antuanetės gimtąją Austriją saugoti jos sūnėnui imperatoriui.

1792 metais karališkoji šeima Paryžiuje buvo įkalinta. Kitais metais karaliui ir karalienei buvo įvykdytos mirties bausmės, o jų 10-metis sūnus Liudvikas XVII nelaisvėje mirė.

Išgyveno tik jų dukra Marija Terezė. 1796-aisiais ji buvo išsiųsta į Austriją, kur jai buvo atiduotos motinos brangenybės.

Pati ji vaikų neturėjo, bet perdavė brangenybes dukterėčiai ir įdukrai Luizai, Parmos hercogienei, kuri paskui paliko jas savo sūnui, paskutiniam Parmos hercogui Robertui I (1848–1907).

Nuo to laiko brangenybės priklausė giminaičiams.

Trečiadienio aukcione taip pat bus pardavinėjami Karolio X papuošalai, įskaitant deimantų tiarą, taip pat Austrijos imperatorienės Marijos Terezės – Marijos Antuanetės motinos – ir 1916 metais mirusio Austrijos imperatoriaus Pranciškaus Juozapo I papuošalai.

1912 metais pagaminta tiara su heraldinės lelijos motyvu yra papuošta deimantais iš 1836 metais mirusio Karolio X, Marijos Antuanetės svainio, kolekcijos. Ji vertinama 308–485 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių