Quantcast

Išleista knyga apie V. Noreikos dainavimo mokyklą

  • Teksto dydis:

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) išleido knygą „Virgilijaus Noreikos dainavimo mokykla: pagrindai, ištakos, tradicijų sąveikos“.

Tai LMTA doc. dr. Tamaros Vainauskienės parengta monografija, kurioje pirmą kartą aptariama įžymaus operos solisto pedagoginė veikla ir ją grindžiantys principai.

Knygoje gilinamasi į V. Noreikos vokalinę kultūrą, jos susiformavimo prielaidas, ryškiausias solisto specializacijos sritis. Monografijos autorė šiuolaikinio mokslo požiūriu analizuoja V. Noreikos kaip pedagogo dainavimo mokymo sistemą, atskleidžia jo mokymo metodus.

Tekstinę dalį papildo schemos, parodančios dainavimo mokyklos ištakas, tradicijas ir jų sąveiką. Kartu parodoma ir lietuvių akademinės vokalinės kultūros prigimtis. V. Noreikos dainavimo mokyk¬los genealogijos žinynas patvirtina gilias tradicijas (ištakos siekia XVII a. vidurio Neapolio mokyklą) ir ryšius su iškiliausiais Europos dainininkais ir pedagogais.

„Lietuvos nacionalinės premijos laureatas profesorius V. Noreika yra išskirtinio likimo menininkas – jo sceninė veikla trunka beveik šešis dešimtmečius. Retas dainininkas gali pasidžiaugti tokiu profesiniu ilgaamžiškumu. Ypač stebina tai, kad jo balsas nepaklūsta laiko tėkmei – tebėra gražus, skambus, išraiškingas“, – rašoma knygoje.

Anot T. Vainauskienės, mėginant paaiškinti V. Noreikos unikalumo prigimtį reikėtų pabrėžti du dalykus – asmenines savybes ir išskirtinę vokalo kultūrą. Talentas, darbštumas, energingumas, valingumas, drausmingumas („tenoras be režimo balso neišsaugos“, – teigia solistas), taip pat puikus savo balso pažinimas, gebėjimas meistriškai jį valdyti, pagarba profesijai – visa tai sukūrė V. Noreikos fenomeną.

Beje, 2017 m. rugsėjį LMTA planuojamas rengti pirmasis tarptautinis V. Noreikos dainininkų konkursas.

Knygą „Virgilijaus Noreikos dainavimo mokykla: pagrindai, ištakos, tradicijų sąveikos“ drauge su kitais Lietuvos muzikos ir teatro akademijos leidiniais galima bus rasti Vilniaus knygų mugėje – Lietuvos akademinių leidyklų asociacijos stende, „Litexpo“ parodų centro 3 salėje.

Taip pat knygą galima įsigyti LMTA skaitykloje Knygų mugės kainomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių