Quantcast

Įkurtas litvakų atminties sodas

Platelių seniūnijoje, Žemaitijos nacionaliniame parke įkurtas litvakų atminties sodas. Jame – iš metalo nukaltos obelys buvusioms žydų bendruomenėms atminti. O garsiems litvakams pagerbti statomi akmeniniai stulpai.

12 hektarų plote sukurtame stilizuotame Lietuvos žemėlapyje jau pasodintos dešimt metalinių obelų. Jos skirtos Plungės, Platelių, Panevėžio, Viekšnių, Mosėdžio, Alsėdžių, Vabalninko, Alytaus ir Kalavarijos litvakų bendruomenėms atminti. Ant medžio kabantys obuoliai simbolizuoja šeimas, gyvenusias tose bendruomenėse.

Ant jų – ir rėmėjų iš Australijos, Amerikos bei kitų šalių pavardės. Sodo įkūrėjas – Jakobo Bunkos labdaros paramos fondas, saugantis Lietuvos žydų paveldą. Lietuvoje per antrąjį pasaulinį karą buvo sunaikinta apie 96 proc. Lietuvos žydų.

„Neapykanta – baisus dalykas. Manau, kad tas sodas yra simbolis, kad kuo mažiau pasauly būtų blogio, kokį patyrė viena tauta“, – sakė Platelių gimnazijos mokytoja Diana Paulauskienė.

„Tai – puikus istorijos įamžinimas krašte ir parke. Dažnai pravažiuodami tiesiog matome žmones čia sustojusius“, – sakė Žemaitijos nacionalinio parko atstovas Saulius Sidabras.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje gyveno apie du šimtus žydų bendruomenių. Tikimasi, kad ateityje tiek obelų bus pasodinta litvakų atminties sode. Tose šalies vietovėse, kur gimė Lietuvą garsinę žydai, stilizuotame žemėlapyje atsiras akmeniniai stulpai. Trys jau pastatyti. Pirmasis Darbėnuose gimusiam vienam iš Izraelio valstybės vėliavos ir pinigų pavadinimo kūrėjui Dovydui Volfsonui.

„Trečiadienį sukanka 250 m. nuo vieno iš garsiausių Kosciuškos sukilimo dalyvių – [...] Bereko Joselevičiaus gimimo. Jis gimęs Kretingoj. [...] Ir trečiasis paminklas – vienai iš ryškiausių Amerikos estrados žvaigždžių – Alo Jolsono, kuris gimė Seredžiuje. O tai, kad Holivudo šlovės alėjoje jam yra įspaustos trys žvaigždės, daug ką pasako“, – pasakojo J. Bunkos labdaros paramos fondo vykdomasis direktorius Eugenijus Bunka.

Planuojama, kad litvakų atminties sode Platelių seniūnijoje bus pastatyta apie 40 akmeninių stulpų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bunka yra išsigimėlis, Plungėje būdavo daug vaikų nužudoma

Bunka yra išsigimėlis, Plungėje būdavo daug vaikų nužudoma portretas
Dinkit, išgamos. Godūs, dvokiantys, negabūs, bjaurūs ir parazituojantys aferistai - dinkite ir kad nė kvapo čia jūsų nebebūtų, jums duota uždara zona Gazoje - dinkit ir išsivežkit savo palikuonis apsigimusius, jūs dvokiate. Pažiūrėkit, koks išsigimėlis Bunkaus anūkas tas kur tampomas po trasas ir konertus - su Pekino šuns snukiu...dinkite dvokiantys išgamos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių