Quantcast

Gruzija dvylikos vyrų širdyse ir lūpose

  • Teksto dydis:

Gruzija garsėja užburiančiais skoniais, išskirtiniais kraštovaizdžiais, nuoširdžais žmonėmis. Nepaisant įvairių karų bei okupacijos periodų, ši šalis sugebėjo išsaugoti unikalią kultūrą ir tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą. Gruzinai didžiuojasi išlaikytu raštu, kalba, kuri beje, kaip ir lietuvių, yra viena seniausių pasaulyje. Dar vienas Gruzijos turtas – polifoninė muzika, kurią 2001 metais UNESCO komisija pripažino „nematerialiu pasaulio kultūrinio paveldo šedevru“.

Daugiabalsė muzika pati savaime nėra retas reiškinys, tačiau daugelio Europos tautų liaudies dainose vyrauja pagrindinė melodija, o kiti balsai jai tik pritaria. Gruzinų liaudies dainose būna dvi arba daugiau vienodai reikšmingų, bet tarpusavyje kontrastuojančių ir susipinančių muzikinių linijų. Unikalios vienbalsės, dvibalsės, tribalsės, keturbalsės dainos – tai įspūdingiausias tautos indėlis į pasaulio muzikos istoriją.

Apie gilias šios tautos muzikos šaknis liudija žymaus Graikijos istoriko Strabo I-ame amžiuje aprašytas daugiabalsis gruzinų giedojimas kelionės į mūšį metu. Jie dainuodavo visur ir visomis progomis – kūriniuose išgirsime kasdienių darbų įspūdžius, švenčių, gedulo, karų sukeltų išgyvenimų ir emocijų atgarsius.

Melodijas, pakerėjusias visą pasaulį, netrukus išgirsti bus galima ir Lietuvoje, „Kristupo vasaros festivalyje“. Liepos 13 d. Vilniaus universiteto botanikos sode Gruzijos muzikos lobyną atvers vyrų vokalinis ansamblis „Iberi“. Šį chorą vienija dvylika profesionalių gruzinų liaudies muzikos atlikėjų, siekiančių atkurti ir išsaugoti tikrąjį unikalų giedojimą, skleisti jo grožį viso pasaulio žmonėms bei supažindinti su savo šalies liaudies kūrybos tradicijomis.

„Talino muzikos savaitės atidarymas 2013 metais buvo patikėtas Gruzijos chorui „Iberi“. Šimtai žmonių stovėjo apstulbę, kuomet „Iberi“ uždainavo pirmąjį kūrinį. Visą erdvę užpildė kvapą gniaužiantis vyrų balsų skambesys, o pasirodymą lydėjo nesibaigiančios ovacijos,“ – apie gruzinų pasirodymą rašė Estijos internetinis puslapis „Eesti Info“.

Choras, kurio pavadinimas kilo iš senojo Gruzijos (Iberia) vardo, įkūrė dainininkas ir instrumentalistas Bidzina Murgulia, įvairiuose kolektyvuose koncertuoti pradėjęs prieš dvidešimt metų. Choro repertuaras gana platus – jis apima visų Gruzijos regionų dainas, kurios skiriasi muzikiniu, ritminiu ir kultūriniu požiūriu, senovės gruzinų dainas, apimančias ir labai retas pagoniškas melodijas, taip pat giesmes.

Choro „Iberi“ atliekama įspūdinga koncerto programa atskleis Gruzijos liaudies kūrybos lobyną, o unikalūs gruziniški liaudies muzikos sąskambiai suteiks galimybę susipažinti su nuostabia tauta, jos tradicijomis ir viena iš seniausių kalbų pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių