Quantcast

Gamtos fotografas R. Anusauskas pristato dokumentinį filmą

  • Teksto dydis:

Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje ketvirtadienį pristatomas gamtos fotografo Ričardo Anusausko dokumentinis filmas „Keturi metų laikai“.

Tai edukacinis keturių dalių dokumentinis filmas, kuriame nufilmuotos 55 scenos laukinėje Lietuvos gamtoje su joje gyvenančiais paukščiais, kurių daugelis yra įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą, ir pagrindiniais mūsų miškuose gyvenančiais žvėrimis. Šis filmas - tai galimybė pamatyti paslaptingą ir taip mažai ištyrinėtą gyvosios gamtos pasaulį iš arti, teigiama Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus pranešime.

Nufilmuotą unikalią medžiagą papildo aukštos kokybės miško, paukščių, gyvūnų ir erdvės garsai, kuriuos jungia diktoriaus komentarai ir specialiai tam sukurta muzika.

Ko gero svarbiausia filme yra tai, kad daugumą paukščių ir gyvūnų žiūrovai pamatys pirmą kartą gyvenime.

Autorius siekė, kad žiūrovai pamatytų ne tik tai, kas matyti nufilmuotuose vaizduose, bet ir tai, kas slepiasi už jų. Tai paslaptingas gyvosios gamtos pasakojimas mums ir kartu mūsų mėginimas suprasti, ką ji sako. Filme yra tokių scenų, kurios paliudys, kad dokumentika dažnai pademonstruoja didesnį išradingumą nei vaidybinis kinas. Filme svarbus pats šių retų paukščių ir gyvūnų nufilmavimo faktas, nes tai labai sudėtingas procesas, atimantis begalę laiko, reikalaujantis daug paruošiamųjų darbų, įvairios patirties bei didžiulių finansinių resursų ir, be abejo, sėkmės.

„Ko gero svarbiausia filme yra tai, kad daugumą paukščių ir gyvūnų žiūrovai pamatys pirmą kartą gyvenime, pamatys, kiek visko yra daug, kiek net neįsivaizdavo esant“, - pranešime cituojamas filmo autorius.

Filmas skatina didžiuotis tuo, kad Lietuvos teritorijoje yra gausu paukščių ir gyvūnų rūšių, unikalus gamtinis kraštovaizdis (žinant, kad ketvirtadaliui Europos laukinių gyvūnų rūšių gresia išnykimas), ir primena, kad kiekvienas iš mūsų privalome saugoti gyvąją ir negyvąją Lietuvos gamtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių