Quantcast

Fotomenininkas R. Dichavičius: menas sugadina žmogų

Per daugiau nei penkiasdešimt metų fotografijoje – keli šimtai tūkstančių kadrų, šimtai parodų ir aktų knyga, kurios leidybai turėjo pritarti pats Sovietų Sąjungos lyderis – tokią patirtį yra sukaupęs fotomenininkas Rimantas Dichavičius.

Gamta, įsikūnijusi moters grožyje – taip savo fotografijas apibūdina fotomenininkas R. Dichavičius. Prieš dvidešimt metų jo aktų fotografijų albumas „Žiedai tarp žiedų“ tapo sensacija ir sukėlė nevienareikšmę reakciją.

Kūrėjas pasakojo, kad dėl aktų knygos jam teko vykti į Maskvą, kur buvo gautas paties Michailo Gorbačiovo leidimas. Tačiau tuo leidimu spausdinti knygą menininko vargai nesibaigė – jam teko rinkti parašus ir dėl leidimo platinti aktų albumą.

Paklaustas apie įkvėpimą menininkas nedvejoja – tikrumas yra tai, kas vedė jį kūrybiniu kelius daugiau nei penkias dešimtis metų. Fotografija susidomėjęs vos dvidešimties, menininkas tvirtina, kad tai tapo jo gyvenimo būdu.

„Menininkas sugadintas. Aš pas esu kaip radaras, einu, zonduoju, košiu kiaurai“, – apie kasdienybėje ieškomus kadrus kalba fotomenininkas.

Paskutinius aštuonerius metus pašnekovas sako praleidęs prie albumo, kuris spėjo tapti vienu mieliausių darbų širdžiai per visą kūrybinį laikotarpį. Tai – trečiasis knygos „Laisvės paženklinti“ tomas, kuriame – dar per tris šimtus Lietuvos valstybingumo pamatus paklojusių menininkų darbų.

„Be šitų ženklų šiandien nebūtų Lietuvos, arba ji būtų visai kitokia ir gal net kitu pavadinimu, kadangi tie ženklai saugoja mūsų istoriją, kultūrą, paveldą. Čia yra valstybės ženklai: ir pinigai, ir monetos, ir istoriniai ženklai, ir padavimai, ir legendos, ir kas tik norit“, – vardijo autorius.

Albumo autorius sako, kad jo turimos medžiagos užtektų ir dar trims tomams, tačiau užmaršty nepalieka ir dailės. Menas išlaisvina, sužadina smalsumą, priverčia mus mąstyti kitaip, – įsitikinęs kūrėjas. Pasak R. Dichavičiaus, kuriančio žmogaus stiprybė yra gebėjimas įžvelgti kasdieniuose dalykuose grožį, kurio nemato kiti, ir jį atskleisti.

„Iš esmės mes tiek gyvenam, kiek išgyvenam. O šiaip tu esi kaip prūde karosas, plauki, saulytė šviečia, žolytė žaliuoja ir taip iki begalybės. O menas yra, kai gauni į snukį“, – aštrias paraleles brėžė fotomenininkas.

Išsamiau apie R. Dichavičiaus pasaulėvaizdį – LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių