Quantcast

Dykumos pakerėti: lietuvių menininkų rezidencija Abu Dabyje

Menininkų rezidencijos suteikia galimybę kūrėjams atsiriboti nuo kasdienės rutinos, pakeisti įprastinę aplinką ir išeiti už komforto zonos ribų – atsirasti naujame kūrybiniame kontekste.

Bendradarbiavimo platforma

Penki menininkai iš Lietuvos: tapytojai Židrija Janušaitė, Agnė Jonkutė, Petras Lincevičius, Agnė Liškauskienė ir tekstilininkė Giedrė Kriaučionytė turėjo unikalią galimybę visą mėnesį reziduoti Abu Dabio menų centre (Abu Dhabi Art Hub) – ten įgijo naujos patirties, susipažino su arabų kultūra ir meno lauku.

Abu Dabio menų centras – tai pirmoji menininkus iš viso pasaulio sujungianti meno rezidencijų programa Jungtiniuose Arabų Emyratuose, įkurta verslininko Ahmedo Saleh Al Yafei. Menų centras veikia kaip platforma, skatinanti bendradarbiauti įvairių tautybių, religijų, amžiaus vizualiųjų menų atstovus.

Pirmoji menininkų rezidencija surengta 2012-aisiais. Abu Dabio menų centre jau rezidavo kūrėjai iš Latvijos, Estijos, Vokietijos, Italijos, Amerikos, Australijos ir kt. "Šio centro įkūrėjo planuose – rezidencijų centrai Amerikoje, Italijoje, Estijoje", – atskleidžia Ž.Janušaitė. Menininkams iš Lietuvos Ahmedas Saleh Al Yafei skyrė daug dėmesio: jis pristatė savo šalį, jos istoriją, kultūrą, ateities viziją, aktyviai domėjosi reziduojančių menininkų kūrybiniu procesu, nepraleisdamas progos susipažinti su kiekvienu jų artimiau, organizavo išskirtinį vakarą – saulės palydas. Visi drauge gėrė kavą ar arbatą jaukiai įsitaisę ant prabangių kilimų, pasakojo įdomiausias istorijas. Tokie buvo ir ankstyvi pusryčiai, kurie, kaip arbatos ir kavos gėrimo ritualas, – vyko dykumoje. "Vienas iš aspektų, inspiravusių Ahmedą Saleh Al Yafei plėsti savo šalies meninį lauką, kelti kuriamo meno kokybę – studijos Prancūzijoje, Japonijoje. Nepaisant to, jog yra labai užimtas –  valdo savo verslą, susitinka su aukščiausiais šalies asmenimis – šis žmogus randa laiko susitikti su rezidentais, nuoširdžiai su jais pabendrauti", – pasakoja Ž.Janušaitė.

Pažinti istoriją

Ne tik centro įkūrėjas, bet ir programos kuratorė filipinietė Inas Amoyo bei visa rezidencijoje dirbusi komanda lietuvius priėmė labai šiltai ir svetingai: pirmąją atvykimo savaitę rodė įdomiausias miesto vietas, kurios turistams galbūt sunkiau pasiekiamos, supažindino menininkus su gilias tradicijas turinčia arabų kultūra, rengė teminius gastronomijos vakarus, rūpinosi kūrėjų komfortu. "Jautėmės labai gerbiami, nuolatos mumis buvo rūpinamasi, jei kažko pritrūkdavome – užtekdavo tik parašyti, patiems dėl nieko sukti galvos nereikėjo", – įspūdžiais pasidalija G.Kriaučionytė.

"Komandos nariams, kaip ir Ahmedui Saleh Al Yafei, buvo labai svarbu pristatyti savo kraštą, papasakoti jo vystymosi istoriją. Mums labai pasisekė, jog turėjome galimybę apsilankyti parodoje, pristatančioje arabų kultūrą, amatus, šalies istoriją, sužinojome, kaip kūrėsi JAE, kaip atsirado miestai. Jiems labai svarbu, kad kiekvienas atvykęs menininkas per rezidencijos laiką pažintų vietos kultūrą ir kurtų ne tai, ką yra įpratęs, o atskleistų, kaip regi, pajaučia, supranta jų šalį", – pasakoja A.Liškauskienė.

"Kelionės pradžioje jaučiausi kaip režisieriaus Georgiy Daneliya filme "Kin-dza-dza!": stebino beveik visur kabantys šeicho Zayedo Bin Sultano Al Nahyano portretai. Kai sužinojome, kaip buvo kuriami JAE, kaip pirmiausia didžiausios pajėgos buvo mestos į edukaciją ir mediciną, apdairiai sudarytos bendradarbiavimo sutartys, vietiniams žmonėms dalijama žemė, suteikiamos galimybės ją dirbti, pasidarė suprantama arabų meilė šeichui, turėjusiam viziją visiškoje dykumoje pastatyti miestus, nutiesti kelius, elektros magistrales", – savo patrtį apibūdina A.Jonkutė. "Šios rezidencijos tikslas buvo tarpkultūriniai mainai, tad daug dėmesio buvo skirta Abu Dabio kultūros paveldui pažinti. Gerą įspūdį paliko tai, kaip, pavyzdžiui, architektūrinis paveldas apgalvotai panaudojamas netgi dangoraižių statyboje", – papildo P.Lincevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių