Quantcast

Dvyliktokas apie egzaminą, tapusį motyvacija sukurti filmą

Kol dauguma abiturientų mėgaujasi pasibaigusiu egzaminų maratonu ir planuoja nerūpestingas vasaros keliones, aštuoniolikmetis Maksim Nirenberg, dvyliktokas iš Vilniaus, turi rimtesnių planų. Nuo dvylikos metų kuriantis filmus, rašantis poeziją ir tapantis vaikinas šią vasarą perfilmuos mokykliniam brandos egzaminui sukurtą filmą paauglių depresijos tema.

Geras spyris

Paklaustas, kaip būdamas tokio ankstyvo amžiaus pradėjo kurti filmus, vaikinas prisimena, kad viskas prasidėjo nuo kompiuterinių žaidimų. "Draugas turėjo savo kanalą "YouTube", į jį kėlė žaidimus, kuriuos pats ir kūrė. Tai ir mane paskatino filmuoti žaidimus. Tačiau prieš trejus metus lioviausi, nebedomino. Manau, kad reikia daryti tai, kas patinka", – svarsto Maksim.

Brandinęs kitokio filmo idėją, nutarė pasinaudoti prieš metus palankiai susiklosčiusiomis aplinkybėmis. "Susipažinau su vienu žmogumi, lankančiu "Skalvijos" kino akademiją. Pasidalijau su juo savo idėjomis, jam susidomėjus, nutarėme neatidėlioti – pradėti filmuoti sausio mėnesį, – prisimena Maksim. – Tačiau dvyliktoje klasėje krūviai nemaži, tad projektą vis atidėliojau. Ir tuomet, peržiūrinėdamas, kokius egzaminus galima rinktis, radau menų egzaminą, būtent filmų kūrimo krypties. Tai buvo motyvacijos spyris."

Menų egzaminas panašesnis į kūrybinį projektą ar universiteto baigiamąjį darbą. Jis susideda iš trijų dalių: kūrybinio darbo (šiuo atveju tai 3–15 min. trukmės filmas), kūrybinio darbo aprašo ir kūrybinio proceso pristatymo. Pastarojo metu reikia pristatyti savo kūrinį, atsakyti į komisijos klausimus, įtikinti, kad viską atlikai savarankiškai. Tiksli atsiskaitymo data skatino nenustoti dirbti: "Egzaminas buvo gera motyvacija pagaliau sukurti šį filmą."

Surinko draugų patirtis

Meninio psichologinio žanro filmas, kurį jaunasis režisierius nusprendė pavadinti "Žmogiškumas", sukasi apie aktualią visuomenės problemą – depresiją.

"Surinkau daugumos savo draugų patirtis: dėl ko jie liūdi, dėl ko kai kuriuos žmones ištinka depresija, kas ją paskatina. Manau, tai aktuali jaunimo problema, juk mūsų šalis pirmauja pagal savižudybių skaičių, – sako aštuoniolikmetis kūrėjas. – Dauguma žmonių nesupranta, kad depresija – rimta liga. Paaugliai daug ko nesako savo tėvams, turi savo paslapčių – nei mano draugai, nei aš pats nesame išimtys. Ir dažnai tėvai nė nenutuokia, kodėl jaunam žmogui būna blogai."

Pasak Maksim, jo filmo siužeto linija sukasi apie pagrindinio veikėjo gyvenimą – iš pažiūros sėkmingai gyvenęs herojus dėl gandų, pasklidusių tarp jaunimo, ima psichologiškai žlugti. 14 minučių trukmės filmo kūrėjas, deja, neturi teisės jo viešinti, nes tam paprieštaravo vienas iš aktorių. Tačiau "Žmogiškumo" kūrėjas atrado galimybę apie tai prabilti plačiau – rengiasi juostą perfilmuoti. Tik šįkart ji bus nebe keliolikos minučių, o valandos trukmės.

Surėmė pečius

Tiesa, nusprendus kurti filmą egzaminui, Vilniaus Šalomo Aleichemo ORT gimnazijai ir jos absolventui Maksim teko ne vienas iššūkis. Visų pirma, buvo nerimo, kad vaikinas apskritai negalės laikyti šio mokyklinio egzamino: su filmų kūrimu susijusios pamokos mokykloje nelankė, nes tokia apskritai neegzistavo, kaip ir daugumoje kitų mokyklų.

"Parodęs motyvaciją ir norą tobulėti, gavau teisę laikyti šį egzaminą. Į savo mokyklą atnešiau pokyčių, nes planuojama pradėti šias pamokas", – džiaugiasi Maksim.

Kitas neįprastas dalykas – šiam egzaminui reikia darbo vadovo. Ja tapo Maksim dailės mokytoja. Nors ir padedamas apie filmų kūrimą nemažai išmanančio draugo Kasparo Jakučiūno, tapusio kūrinio prodiuseriu, dvyliktokas turėjo informacijos ieškoti savarankiškai.

"Noriu padėkoti savo mokytojai Evelinai Karčiauskienei, tapusiai mano darbo vadove, mokyklos direktoriui Mišai Jakobui, kuriam reikėjo rasti visus vertintojus manajam egzaminui. Tai nėra lengva, turint galvoje, kad filmų kūrimo krypties menų egzaminą šiemet visoje Lietuvoje laikyti pasirinkome vos šeši žmonės", – pasakoja abiturientas.

Filmų kūrimo krypties menų egzaminą šiemet visoje Lietuvoje laikyti pasirinkome vos šeši žmonės.

Neįkainojama nauda

Pasidomėjus, kodėl, jo nuomone, šį egzaminą mokiniai renkasi taip retai, Maksim nurodo keletą priežasčių. Visų pirma, menai mokyklose dažnai nepelnytai nuvertinami. Kitas dalykas, kad šis mokyklinis filmų kūrimo krypties menų egzaminas neprideda jokių balų bandant įstoti į aukštąsias mokyklas.

"Kai pasirinkau šį egzaminą, bendraklasiai bandė mane atkalbinėti, kad jis niekur nereikalingas, o aš tik save be reikalo apkraunu. Apskritai didelė dalis jų net nežinojo, kad toks egzaminas egzistuoja. Kita vertus, aš ir pats tai sužinojau visai atsitiktinai", – sako jaunuolis.

Šiandien jis nė akimirkos nesigaili savo sprendimo ir tikina, kad galimybė išgirsti profesionalų nuomonių bei patarimų – neįkainojama nauda kuriančiam žmogui.

"Labai geras dalykas – pirminė filmo peržiūra. Galėjau pasikviesti draugų, jie labai laukė progos pamatyti filmą, apie kurį tiek daug kalbėjau. Be to, komisijos nariai pataisė dalykus, kurių filme nereikėjo. Buvau tikrai nustebęs, kai pasakė, kad mano darbas geras. Juk kūriau jį daugiausia iš savo patirties", – šypsosi Maksim.

Žingsnis po žingsnio

Vis dėlto kūrybingasis jaunuolis pirmąsias bakalauro studijas sieja su gan tiksliais mokslais – nuo rudens Olandijoje studijuos informacines ir komunikacines technologijas. Tokį jo sprendimą lėmė ir tai, kad studijos pravers norint kokybiškiau kurti.

"Supratau, kad ir technologijų srityje noriu daug ko išmokti. Naudojant technologijas galima padėti žmonėms sukurti kažką įdomaus. Be to, tai praverčia ir kuriant filmus, juk reikalingi montavimo ir darbo kompiuteriu įgūdžiai", – vardija savo pasirinkimo priežastis.

Nors "Žmogiškumo" versijos ir serialo apie naujųjų technologijų grėsmes "Neurologinis nematomumas" (angl. "Neurological Invisibility") kūrimą, šiuo metu rašomą eilėraščių rinkinį "Depresijos balsai", tapomus paveikslus Maksim vadina hobiu, regis, apie meną nuošalėje paliksiantį vaikiną dar išgirsime.

Vien faktas, kad su juo bendradarbiauti ir jo filmus viešinti panoro garsioji interneto platforma "Amazon Prime video" – labai iškalbingas.

"Tikiu, kad mokydamasis galėsiu kurti geresnius filmus, galbūt atsiras profesionalų, norinčių man patarti. Man labai patinka tuo užsiimti, trokštu parodyti visuomenės problemas, padėti kitiems", – kalba Maksim.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Safyras

Safyras portretas
Tik pradedant bet kokį naują darbą gali suprasti, kiek reikia naujų žinių. Tačiau , filmui reikalingas labai geras scenarijus, ne tik idėja. O nuo aktorių pasirinkimo taip pat priklauso filmo sėkmė, kaip ir nuo režisieriaus, dailininko ar kompozitoriaus... O ir patikrinti savo talentą taip pat labai sveika, nes kartais fantazijos yra gražesnės už realybę...

Aleksandra

Aleksandra portretas
Maksimai,šaunuolis! Taip ir toliau! :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių