Quantcast

Duetui „BrainMonk“ kuriant praverčia ir fenas

Ar kiekvienas garsas yra muzika? Atsakymą žino du jauni kauniečiai Marius Paulikas ir Andrius Žemaitis. Jų duetas "BrainMonk" jau yra įrašęs per 20 garsinės muzikinės improvizacijos albumų. "Manome, kad muzika nesusideda vien iš harmoningos melodijos ir ritmo", – sako jie.

Kūryba čia ir dabar

"BrainMonk" kūrybinis kelias prasidėjo 2010 m. Tuomečiams Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentams jau kurį laiką kirbėjo mintis išvažiuoti į kokią nors apleistą vietą ir ten paimprovizuoti naudojant įvairias garso technikas. Ilgai nelaukę M.Paulikas ir A.Žemaitis susikrovė kompiuterius, instrumentus bei kitą reikalingą techniką ir išvažiavo į Prienų kaimą Širvintų rajone. Ten, radę visiškai sugriuvusį kolūkio pastatą, jame surengė pirmąją "BrainMonk" improvizacinę sesiją.

Ši išvyka vaikinus labai įkvėpė, tad jie toliau tęsė savo veiklą. Duetas važiuodavo vis į kitą vietą, ten improvizuodavo ir įrašydavo muzikos albumus paprasčiausiomis priemonėmis. Anot "BrainMonk" dueto, toks garso įrašymo būdas muzikai suteikia savotiškų prieskonių, ypač jei įrašymo vietoje yra gera akustika.

"Šioms mūsų muzikinėms sesijoms labai didelę reikšmę turi lokacija – vieta, kurioje grojame. Esame groję kaimų nameliuose, salėse, griuvėsiuose, tuometėje "Fluxus ministerijoje", Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto laiptinėje ir pan. Kiekviena tokia lokacija duoda skirtingą akustinį foną, skirtingą nuotaiką ir rezultatą. Mes savo improvizacija iš dalies kažką sukuriame, iš dalies transliuojame nuotaiką ir atmosferą, kurioje patys esame", – pasakojo vienas grupės muzikantų M.Paulikas.

Muzikantai sako per kiekvieną improvizacinę sesiją patirdavę netikėtumų, kurie vėliau tapdavo albumo inspiracija. Pirmosios improvizacijos metu, kai vaikinai grojo apleistame kolūkio pastate, buvo iškviesta policija – žmonės išsigando keistų garsų, sklindančių iš apleisto pastato. Taip gimė poros albumo kūrinių pavadinimai.  Kūrybinį procesą sutrukdė vietinis senukas, kuris pavaišino juos ledais ir papasakojo kolūkio istoriją. Jo pasakojimus muzikantai taip pat panaudojo albume.

Kito įrašo metu "BrainMonk" žiemą grojo kaimo namelyje ir sumanė užsikurti židinį, tačiau to padaryti nepavyko ir visas kambarys paskendo dūmuose. Albumas buvo pavadintas "Blood and Smoke", o pati albumo muzika išėjo sausa, kartais net troški tarsi dūmai. Jai sukurti muzikantai naudojo sausas perkusijas, radijo imtuvus ir kitus akustikos šaltinius.

Muzika be ribų

"Mes nesame profesionalūs muzikantai, tad mūsų požiūris į muziką nėra suvaržytas ar standartinis kaip daugelio. Muzika laikome bet kokį garsą, net ir tylą. Šia filosofija mūsų improvizacijos ir grįstos, nes garsui išgauti naudojame absoliučiai viską", – sako "BrainMonk" kūrėjai.

Muzikai kurti vaikinai naudoja tiek muzikinius instrumentus, tiek bet kokius objektus, skleidžiančius garsą. Tada improvizacija skleidžiasi ne muzikinėje skalėje, bet per įvairias moduliacijas ir garso išgavimo būdus.

"Pavyzdžiui, atsuki ir užsuki butelio kamštelį – tai jau garsas. Jis gali būti ritmiškas, aritmiškas, gali įdomiai derėti su kitais garsais", – sako muzikantai.

Improvizuojant esą galima derinti neįprastus instrumentų derinius, pavyzdžiui, patefoną, gramofoną ir armoniką. Galima sugalvoti įvairiausių garso išgavimo technikų: "Grodami Kauno menininkų namuose į gitaros stygas pūtėme fenu. Galima pasiimti skardos lakštą ir jį lankstyti ar per jį griežti smuiko stryku."

Pasaulyje yra nemažai muzikantų, kurie taip pat kuria garso improvizacijas. Tačiau, anot M. Pauliko, jie nebuvo "BrainMonk" įkvėpimo šaltinis: "Tik pradėję groti sužinojome apie legendinę laisvos improvizacijos grupę AMM, kuri groja labai panašiu į mūsų požiūriu, taip pat Dereku Bailey, Nurse with Wound ir kitus."

Menas be scenarijaus

Duetas dažniausiai nekuria išankstinio plano, kaip ir kur gros, tačiau pavasarį į savo muzikinę sesiją pakvietė elektroninės muzikos atlikėją Dovilę Dobravolskaitę (KiB). Taip "BrainMonk" muzikoje atsirado elektronikos elementų, o pati improvizacija buvo sudėta į tris albumus. Anksčiau vaikinai nebuvo linkę groti prieš auditoriją, kadangi jų muzikinės improvizacijos vykdavo nuošaliose vietose. Šiais metais "BrainMonk" surengė porą koncertų laisvojo meno buveinėje "Raudonas namas" ir Kauno menininkų namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių