Quantcast

Bilietai į Tadž Mahalo mauzoliejų indams pabrango penkis kartus

  • Teksto dydis:

Indijos pareigūnai bilietus į Tadž Mahalo mauzoliejų savo piliečiams pabrangino penkis kartus, taip siekdami mažinti lankytojų skaičių ir žalą garsiausiam šalyje turistiniam objektui.

Indai sudaro daugumą mauzoliejaus lankytojų, kurių per dieną būna vidutiniškai 10–15 tūkstančių. 2016 metais šiuo XVII amžiaus balto marmuro šedevru savo akimis grožėjosi beveik 6,5 mln. žmonių.

Bilietas į mogolų imperatoriaus Džahan šacho mylimai žmonai Mumtaz Mahal pastatytą mauzoliejaus kompleksą Indijos piliečiams dabar kainuos nebe 50 rupijų (0,62 euro), o 250 rupijų (3,1 euro).

Užsienio turistai, norėdami patekti į šį UNESCO pasaulio paveldo sąrašo objektą Agroje Indijos šiaurėje, už bilietą turės pakloti maždaug po 19 dolerių (16,7 euro), o ne 16 dolerių (14 eurų) kaip anksčiau.

„Siekdami, kad mažėtų vaikščiojimas, norime, kad žmonės mokėtų daugiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas iš Indijos archeologijos tarnybos, kuri yra atsakinga už šio paminklo priežiūrą.

„Tai sumažins mauzoliejaus lankytojų skaičių mažiausiai 15-20 proc. ir sugeneruos pajamų jo išsaugojimui“, – pridūrė pareigūnas.

Vos prieš kelis mėnesius Indijos pareigūnai lankytojų skaičių apribojo 40 tūkst. per dieną. Anksčiau savaitgaliais Tadž Mahalo mauzoliejuje apsilankydavo iki 70 tūkst. žmonių per dieną.

Ekspertai sako, kad didžiulis žmonių srautas daro neatitaisomą žalą marmuro grindims, sienoms ir pamatams.

Pareigūnams taip pat buvo sunku stabdyti balto marmuro geltimą didėjant taršai.

Paminklui taip pat kenkia vabzdžių, kurie veisiasi šalia tekančioje Jamunos upėje, ekskrementai. Jamuna yra tarp labiausiai užterštų šalies upių.

Liepos mėnesį Indijos Aukščiausiasis Teismas pagrasino arba uždaryti, arba nugriauti Tadž Mahalo mauzoliejų, jei pareigūnams nepavyksta jo apsaugoti nuo irimo.

Teismas paprašė Indijos valdžios pasikonsultuoti su tarptautiniais ekspertais ir spartinti konservacijos pastangas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių