Quantcast

Baltarusijos bažnyčioje – KGB įkūrėjo atvaizdas

  • Teksto dydis:

KGB įkūrėją Feliksą Dzeržinskį vaizduojančią freską galima išvysti... Baltarusijos bažnyčioje. Tokį vaizdą užfiksavo LRT projekto „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“ dalyviai. 

Laidoje – vasaros misijos metraštis. Po Joninių nakties nubudę LRT projekto keliautojai leidžiasi į kelionę. Burvaltės „Vytis“ ir „Rusnietis“ nuo ankstyvo ryto įsisuka į nesibaigiančius Nemuno vingius, tačiau nuplaukus pirmą dešimtį kilometrų kelionė gali baigtis. Keliautojus sustabdo geležinkelio tilto apsauga. Nurodymai griežti: laivams čia plaukti draudžiama – sukitės ir plaukite atgal.

„Panašu, kad laivyba Nemune visai nevyksta. Labai nustemba pareigūnai, kad čia gali kažkas plaukti“, – įtemptą situaciją prisimena Benediktas Vanagas.

Zita Kelmickaitė su Selemonu Paltanavičiumi į laivus nesėdo. Jie leidosi prieš srovę, ieškoti, kur prasideda Nemunas. Kelias klaidus, tad tenka daug bendrauti su vietos žmonėmis. Jie Z. Kelmickaitei atsako į klausimą, kuris kankino nuo pat įvažiavimo į Baltarusiją – kodėl visos sodybos aptvertos vienodomis betoninėmis tvoromis.

Alfredas Bumblauskas tuo metu keliauja etninės Lietuvos paribiu. Šiais laikais lietuvybę čia mena tik kaimų pavadinimai – Daugai, Daunorai, Litva, tačiau profesorius sako, kad šias žemes Lietuva turėjo galimybę prisijungti.

„Čia galėjo būti idealioji XX a. Lietuva, bet lietuvaičiai turėjo būti tolerantiškesni lenkams“, – stovėdamas prie Vilnių primenančios barokinės Ivenčiaus bažnyčios pasakojo A. Bumblauskas.

Bažnyčios viduje keliautojų laukė didelis netikėtumas. Vieną iš altorių puošia freska, kurioje nupieštas šiuose kraštuose užaugęs KGB įkūrėjas F. E. Dzeržinskis.

 

 

„Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“ antradienį 21:30 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam negi - Jotautas

Tam negi - Jotautas portretas
Po freska buvo užrašas KOLORADO VABALAS, bet labai panašus į Dzeržinskį.

Modestas

Modestas portretas
Feliksas Dzeržinskis buvo aršiausias budelis, žmonių kankintojas. Jo nurodymu nužudyti šimtai tūkstančių žmonių, tame tarpe ir lenkų. Kodėl jo paveikslas kabo bažnyčioje? Gal kad lenkas? Prasiveržia nacionalistinė nesuprantančių žmogelių dvasia? Juk ir Tamaševskis nešiojo Georgijaus koloradines juosteles, nors skelbia šeimos vertybes, ir ta jo nuostata nesutampa su Lenkijos valdžios nuomone.

negi

negi portretas
Po freską buvo užrašas, kas ten pavaizduotas ? Ar keliautojams mieli jaunystės vaizdai vaidenasi visur ?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių