Quantcast

Atliekų konteinerius menininkai prikėlė naujam gyvenimui

  • Teksto dydis:

Minint liepos 6-ąją – Valstybės dieną, menų fabriko „Loftas“ erdvėje buvo surengtos kūrybinės piešimo dirbtuvės, kurių metu įprasti, nykios išvaizdos atliekų konteineriai virto spalvingais meno kūriniais.

Taip siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingo atliekų tvarkymo ir rūšiavimo svarbą.

Ekologijos verslo bendrovės „Ecoservice“ ir menų fabriko „Loftas“ iniciatyva surengtos kūrybinės piešimo ant atliekų konteinerių dirbtuvės buvo organizuojamos pirmą kartą, todėl sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo.

„Nors pirminė atliekų konteinerių funkcija – patogus būdas atsikratyti turimomis atliekomis, tačiau kartu jie yra ir mūsų gyvenamosios aplinkos dalis, kuri dėl pačių gyventojų aplaidumo dažnai tampa opia problema atliekų tvarkytojams. Taigi šiuo renginiu siekėme priminti apie kiekvieno iš mūsų vaidmenį kuriant aplinką, kurioje būtų malonu gyventi“, - sakė „Ecoservice“ vykdomoji direktorė Daiva Skrupskelienė.

Menas ir ekologija – suderinama?

Pasak vieno iš renginio vietos šeimininkų Viktoro Diawaros, kūrybinių piešimo dirbtuvių idėja kilo iš noro atrasti ryšį tarp meno ir ekologijos, kūrybiškai pažvelgti į aplinkosaugos problemų sprendimą.

„Šiomis dienomis atliekų tvarkymo problema yra ypač aktuali ir jos sprendimas reikalauja daug pastangų. Tad pasitelkę kūrybinį menininkų potencialą siekėme atskleisti ekologiško gyvenimo būdo svarbą, o visuomenės edukacijos procesą paversti gražia iniciatyva, – teigė V. Diawara.  – Užaugau Vokietijoje, kur jau jau prieš kelis dešimtmečius atliekų rūšiavimas buvo savaime suprantama gyventojų pareiga, todėl sveikintina, kad pamažu tai tampa priimtina ir lietuviams“.

Jam antrino ir D. Skrupskelienė pastebėdama, kad lietuvių ekologinis sąmoningumas pamažu didėja, o patys gyventojai atsakingiau tvarko atliekas, jas rūšiuoja. „Neabejoju, kad ateityje įgyvendinsime ir daugiau panašių projektų, kurie padės ugdyti naudingus gyventojų įpročius atliekų tvarkymo atžvilgiu ir auginti ekologiškai išprususią jaunąją kartą“, – tikino D. Skrupskelienė.

Siekė atkreipti visuomenės dėmesį

Susirinkusieji turėjo progą iš arti stebėti visą kūrybos procesą, o patiems menininkams tai buvo puiki galimybė išlaisvinti savo fantaziją. Taip pat kūrėjai neslėpė, kad piešimas ant konteinerių jiems buvo nauja, tačiau labai įdomi ir kartu prasminga patirtis.

„Įkvėpimas atėjo savaime, nes jei tu rūšiuoji, vadinasi, mąstai ir priimi teisingus sprendimus. Jau daugiau nei penkerius metus su šeima rūšiuojame atliekas, todėl man tai yra gyvenime įprasta, o savo piešiniu norėjau paskatinti apie tai susimąstyti ir aplinkinius“, – sakė renginio dalyvis Algirdas.

Tuo tarpu jo kolegės Eglės nuomone, neatsakingas atliekų tvarkymas jau yra tapęs ir globaline problema. „Mano piešinyje vaizduojama visata, kosmosas, kadangi atliekos supa visą pasaulį, tad nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, kaip mūsų planeta atrodys po keliasdešimt metų, jei jos nesaugosime, atmestinai žiūrėsime į atliekų tvarkymą ir rūšiavimą“, – tikino Eglė. 

Iš 10 menininkų darbų buvo atrinkti ir apdovanoti trys originaliausieji, kurie pelnė komisijos bei žiūrovų simpatijas. Visus menininkų dekoruotus konteinerius bus galima pamatyti rugsėjo 2–3 dienomis vyksiančio festivalio „Loftas Fest“ meno erdvių ekspozicijoje, o vėliau bus galima apžiūrėti ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva

Daiva portretas
Va čia,tai puiki idėja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių