Quantcast

Apie piešiniais pasidabinusį Visatos centrą

„Ši vieta yra visatos centras. Kiekvieną kartą, kai Dievas ateina į žemę, kažkodėl tai įvyksta čia“, – garsiausias pasaulio grafičių menininkas Banksy apie Šventąją Žemę, Izraelio ir Palestinos teritorijas, kur savo religijų pradžią mato ir musulmonai, ir judėjai, ir krikščionys. Konfliktas čia užprogramuotas.

Kai atvykau į svečių namus Palestinoje, kieme pasitiko Banksy piešinio kopijos. Dvi identiškos, ant skirtingų sienos kampų. „Mergaitė ir kareivis“. Mergaitė apieško prie sienos priremtą, rankas iškėlusį kareivį. Apversta realybė, klasikinis Banksy triukas.

„Kartą vietinė televizija rengė reportažą apie mūsų svečių namus. Jie buvo atsispausdinę šių piešinių tiek, kad du iš jų sumanė panaudoti kaip pagrindą kameros bėgiams važiuoti. Paklausiau, ar galiu pasilikti piešinius po filmavimo. Nuvaliau ir pasikabinau“, – prisiminė Issa, palestinietis, arabas krikščionis, atidaręs šiuos svečių namus prie pat Betliejaus esančiame Beit Sahuro kaime.

Jeigu ateini į suvenyrų parduotuvę Betliejuje, ten randi trijų tipų dovanas: religines statulėles, Palestinos istorijos knygas ir Banksy viską. Banksy puodelius, Banksy padėkliukus puodeliams, Banksy atvirukus, Banksy kilimėlį kompiuterio pelei. Medinis Kristaus veidas stovi greta grafičių menininko darbų. Vienoje parduotuvių pardavėja tikino, kad yra sutikusi Banksy.

Menininko darbai masiškai štampuojami ne tik todėl, kad vilioja Betliejaus turistus. Banksy Palestinoje yra herojus, beveik mitinė būtybė. Personažas, kurio niekas niekada nematė, bet kurio labai realūs darbai ant Palestinos–Izraelio sienos ir „didžiausiame pasaulio kalėjime“ – Gazos Ruože padėjo atkreipti pasaulio dėmesį į palestiniečių realybę.

Karas yra žiauru. Mūsų smegenys jo negali apdoroti. Per 2014-ųjų „Hamas“ ir Izraelio karą nuo Izraelio raketų žuvo 2 104 palestiniečiai, iš kurių 495 buvo vaikai (Jungtinių Tautų duomenys). 17 000 namų buvo sugriauti, pataikyta į 240 mokyklų. Kaip tai suvokti gyvenant saugioje Lietuvoje?

Banksy įsmuko į Gazos Ruožą pro slaptą tunelį ir ant griuvėsių nupiešė kelis darbus. Žiauriausias, nes mieliausias yra vienišo kačiuko, bandančio žaisti subombarduotame lauke. Tai buvo menininko atsakas į interneto kačiukizaciją. Informacijos persunktoms galvoms skaičiai nebesako nieko. Bet kačiuko nuotrauka griuvėsių fone vis dar gali paliesti širdį.

Pirmą kartą į Palestiną Banksy atvyko 2005-aisiais, kai Izraelis galutinai užbaigė statyti sieną tarp jų valstybės ir Palestinos. Buvo laikas, kai judėjai ir musulmonai Šventojoje Žemėje gyveno kartu. Šiandien bendruomenės yra atskiros, praktiškai viena kitos nematančios. Izraelio akimis siena buvo būtina norint apsisaugoti nuo palestiniečių terorizmo atakų. Palestiniečiai sienos iškilimą matė kaip tolesnę jų teritorijos okupaciją.

Už buvusią Berlyno sieną aukštesnė pilka Izraelio–Palestinos siena yra išmarginta gatvės menininkų darbais. Banksy ją mato kaip vietą savo politinei pozicijai išreikšti. Sienoje ir greta jos išpurkšti vieni garsiausių jo darbų – ginkluotas taikos balandis, mergaitė, bandanti balionais perskristi sieną, ir kiti. Šių darbų kopijos yra eksponuojamos galerijose, jų nuotraukos apskriejusios internete. Bet Palestinoje yra originalai.

Ar piešti ant sienos legalu? Banksy sako, kad tai nėra nelegalu. Nes pats sienos egzistavimas, anot Jungtinių Tautų, yra nelegalus.

„Manau, kad Banksy palaikymas Palestinos žmonėms yra labai svarbus“, – sako Safas Ali, kaime greta Betliejaus gyvenantis vaikinas. Jis kviečia turistus į Banksy ekskursiją. Nuveža juos prie sienos, aprodo svarbiausius menininko darbus, tada papasakoja apie Palestinos istoriją, nuveža į greta esančią pabėgėlių stovyklą. „Ieškau visokių darbų, kad galėčiau padėti mamai“, – sako jis ramia, beveik taisyklinga anglų kalba. – Viliuosi, kad ateityje sienos nebeliks.“

Šį pavasarį žodžiai „Banksy“ ir „Palestina“ vėl nuskambėjo kartu. Prie pat sienos Betliejuje menininkas atidarė savo viešbutį su blogiausiu vaizdu pasaulyje. Pro distopiškų kambarių langus matosi siena. Saulė čia beveik neprasiskverbia, betono blokai neleidžia. Viešbutis atkartoja 1917-ųjų Britanijos „džentelmenų klubų“ estetiką. Lygiai prieš 100 metų, dar prieš įsikuriant Izraeliui, britai pradėjo kontroliuoti Palestinos teritoriją ir, anot Banksy, davė startą „pasimetimo ir konflikto šimtmečiui“.

„The Walled Off Hotel“ pavadintas viešbutis gąsdinančiai intriguoja. Įėjus pasitinka beždžione persirengęs liokajus, bare muzika pasirūpina fortepijonas, pats spaudantis klavišus. Repertuare – „Massive Attack“, „Red Hot Chili Peppers“ bosisto Flea ir „Nine Inch Nails“ lyderio Trento Reznono muzika. Kambariuose nėra televizoriaus, tik jo imitacija su ekraną išdaužusios moters atvaizdu. Bet yra biblioteka, pilna knygų apie sieną ir Palestinos istoriją.

Banksy atmeta kaltinimus antisemitizmu, tradiciškai metamus tiems, kurie Izraelio ir Palestinos konflikte stoja palestiniečių pusėn. „Viešbutis nėra susietas su jokiu politiniu judėjimu. Mūsų tikslas – papasakoti konflikto istoriją iš visų pusių ir leisti lankytojams nuspręsti patiems. Ypač laukiame jaunų izraeliečių. Jokio fanatizmo netoleruosime“, – rašoma viešbučio tinklalapyje. Viešbutyje dirba vietiniai palestiniečiai, pats Banksy sako iš viešbučio negaunantis nė cento. Bet jeigu šis viešbutis padės jaunai palestiniečių ir izraeliečių kartai rasti bendrą, taikią kalbą, jo vertė bus neįkainojama.

Betliejuje randu originalųjį „Mergaitės ir kareivio“ darbą. Apdengtas stiklu, virš jo – stogas. Sienos liekana su šiuo darbu pavirto Banksy suvenyrų parduotuve, kuria tądien rūpinosi geriausiu atveju 10-metis berniukas. „Man keturiolika“, – sako jis, abu šypsomės. Tai yra melas, bet abu apsimetame, kad tikime. Nusiperku vandens ir palieku arbatpinigių. Atvirukų ar Banksy puodelių neimu – būtų daug vargo juos parsiskraidinant atgal pro Tel Avivo oro uostą. Kiekvienas su Palestina siejamas daikčiukas tave čia paverčia įtariamuoju.

Daug kur kitur pasaulyje matyti tokią parduotuvę būtų šventvagiška: antikomerciško, nors, paradoksalu, superturtingo menininko darbas paverstas brutalia jo vardo parduotuve. Tačiau palestiniečių situacija nėra „bet kur kitur“. Jie yra visatos centre. Jeigu menas gali būti kažkas daugiau nei tiesiog maistas mūsų smegenims, Banksy aktyvizmas ir jo pagalba Palestinos žmonėms yra tai. Koks piešinys bus kitas?

Banksy ID?

Anonimo Banksy turto vertė matuojama 20 mln. svarų sterlingų, jo gerbėjai yra įžymybės – nuo Kate Moss iki Justino Bieberio. Jis perkėlė gatvės meną į prestižines galerijas ir net įkūrė gąsdinantį alternatyvų pasakų parką „Dismalandą“. Bet kas jis toks? Keletas teorijų:

Moteris. HBO dokumentikoje „Banksy Does New York“ iškelta versija, kad Banksy yra septynių menininkų komanda, kuriai vadovauja moteris.

„Massive Attack“ vokalistas. Škotų žurnalistas susekė, kad Banksy darbų vis atsirasdavo tose vietose, kur koncertuodavo Bristolio grupė „Massive Attack“. Grupės lyderis Robertas Del Naja pats yra buvęs gatvės menininkas. Sutapimas? Del Naja, žinoma, iš įtarimų juokiasi.

Bristolietis Robinas Gunninghamas. Kriminologai, tyrinėdami Londono ir Bristolio vietas, kuriose atsirado Banksy darbai, ir gatvės menininko Gunninghamo maršrutus (šis kvestionuotinas paieškos metodas vadinamas geografiniu profiliavimu) rado 10 sutapimų. Įtikinamiausia kol kas teorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vikšraitis idiotas

Vikšraitis idiotas portretas
Vikšraiti,pasižiūrėk.Va čia tikras menas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių