Quantcast

Advento akcentas – Biblijos augalų paroda VDU Botanikos sode

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) duris atvėrė adventinio laikotarpio tradicija tapusi  Biblijos augalų paroda.

Jos lankytojus Bažnyčios ir Botanikos sodo atstovai ne tik supažindino su Šv. Rašte minimais augalais, bet ir kvietė šiuos augalus pamatyti, paliesti, pauostyti ir paragauti.

„Trečią pasaulio kūrimo dieną Dievas įveisė Edeno sode augalus. Ten augo ir gyvybės, gėrio ir blogio pažinimo medis. Įvairūs augalai, išlikę iki šių dienų, minimi Šventajame Rašte. Dievas kiekvieną iš mūsų kviečia būti vaisius duodančiu medžiu“, – sakė Garliavos bažnyčios klebonas kun. Gintaras Urbštas. Pasakojimus apie Biblijos augalus renginyje lydėjo Veiverių bažnyčios klebono kun. Kęstučio Vosyliaus ir vargonininko Viktoro Jermolovo atliekamos giesmės. Gausiai susirinkę lankytojai buvo kviečiami pasivaikščioti po oranžeriją, kur vyko speciali ilgametės VDU Botanikos sodo darbuotojos Vitalijos Petrauskaitės vedama ekskursija. Po jos parodos dalyviai ir svečiai degustavo Biblijoje minimus augalus. Ant stalų rikiavosi rojaus obuoliukai, melionai, granatmedžio vaisiai, vynuogės, įvairūs riešutai, buvo galima paragauti Botanikos sode užaugintų vaistažolių arbatos. 

„Labai džiaugiuosi, kad vyksta tokie renginiai. Tai – už širdies griebiantis advento akcentas“, – sakė nuolat Botanikos sode besilankanti ir parodos dalyviams padovanojusi popierinius rankų darbo angelus tautodailininkė Ada Germanavičienė.

Biblijos augalai apipinti paslaptingomis istorijomis

Paroda „Biblijos augalai“ vyks iki Naujųjų metų. Parodoje galima išvysti beveik tris dešimtis Biblijoje minimų augalų. Šalia jų VDU Botanikos sodo vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė dr. Judita Varkulevičienė yra parengusi specialius aprašus su Šv. Rašto citatomis.

„Lankytojams norime parodyti senovinius augalus, kurių istorija yra be galo įdomi. Jie yra žinomi nuo neatmenamų laikų, auga ir šiandien. Vienas įdomiausių ir seniausių augalų – figmedis. Sakoma, kad šį augalą pirmąjį pamatė išlipusieji iš Nojaus laivo. Figmedį vadinčiau ir vienu paslaptingiausių augalų: jis pats savaime viduje apsidulkina, nes vaisiaus viduje yra ir kuokelis, ir piestelė. Niekas nemato figmedžio žydėjimo“, – apie vieną parodos eksponatų pasakojo dr. J. Varkulevičienė.

Be šio augalo parodos lankytojai išvys uždraustuosius Edeno vaisius auginantį granatmedį, taikos simbolį alyvmedį, saldžiavaisį pupmedį, kurio sėklas Senovės Romos laikais naudojo kaip valiutą ir kitus įdomias istorijas menančius augalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių