Quantcast

70 proc. JAV nebyliųjų filmų iki šių dienų neišliko

JAV Kongreso bibliotekai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad net 70 proc. Amerikos nebyliųjų filmų yra prarasti, o nemaža dalis likusių yra prastos kokybės, skelbia popsci.com.

Iš maždaug 11 tūkst. nebyliųjų filmų, sukurtų prieš atsirandant garsiniams, yra likę maždaug 3,3 tūkst. filmų. O iš šių likusių filmų 17 proc. yra nepilni, kai kurių – išlikę tik fragmentai. Taigi kas nutiko?

Kongreso bibliotekininkas James H. Bilingtonas savo tyrime aiškina, kad nebyliųjų filmų komercinė vertė labai sumažėjo pradėjus kurti garsinius filmus. Daug nesistengta, kad būtų išlaikytos senos filmų juostos, dažniausiai jas sunaikindavo gaisrai, pačių juostų cheminių medžiagų irimas, juostos nebeturėjo jokios komercinės vertės, todėl jas sandėliuoti buvo tiesiog per brangu.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, jog visiškai neišliko apie 7,6 tūkst. filmų, kurie sudaro net 70 proc. visų nebyliųjų filmų, sukurtų JAV. Iš visų filmų net 5 proc. tėra fragmentai, nepilni filmai, kuriems kartais trūksta kelių juostų. Visiškai išlikę 2,75 tūkst., tai sudaro tik 25 proc. iš viso sukurtų nebyliųjų filmų.

Kongreso biblioteka surinko visus likusius filmus bei jų fragmentus ir sukūrė duomenų bazę, kurioje galima rasti visus iki šiol dar egzistuojančius nebyliuosius filmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių