Quantcast

Vokiečiams Lietuva prisistato kūriniais, pakerėjusiais garsųjį J. Gėtę

Berlyne sausio 23–24 dienomis skambės lietuvių liaudies dainos ir UNESCO nematerialaus kultūros paveldui priklausančios sutartinės. Sausio 24 d. jos lydės Airijos, Lietuvos ir Graikijos trejeto pirmininkavimo ES Tarybai pristatymą, o išvakarėse Lietuvos ambasadoje Vokietijoje rengiamas kamerinis lietuvių liaudies dainų ir sutartinių vakaras „Dainų kraštas“.

Simboliniame pusantrų metų truksiančio trijų šalių pirmininkavimo ES atidaryme Berlyne koncertuos etnomuzikologai iš Lietuvos Daiva Vyčinienė ir Evaldas Vyčinas.

Sausio 23 dieną ambasadoje vyksiančioje vakaronėje jie ne tik atliks lietuvių liaudies dainas, bet ir dalinsis savo mintimis apie jų savastį bei išskirtinumą.

Vakaro metu Daiva ir Evaldas Vyčinai atliks lietuvių liaudies dainas iš XIX a. rinkinių: Mažosios Lietuvos dainas iš Liudviko Rėzos rinkinio ir Panemunės dainas iš brolių Antano ir Jono Juškų dainų rinkinių. Jos bus atliekamos pritariant kanklėms. Kaip pabrėžia atlikėja, tokia jų interpretacija – „savotiška meditacija, užburianti klausytoją, dažnai net nesuprantantį lietuvių kalbos“.

Pasak iškiliojo vokiečių rašytojo ir filosofo Johano Volfgango Gėtės, lietuvių liaudies dainos išreiškią tam tikrą svarbiausią dvasinę būseną ir gali būti sukurtos tik gamtai ir poezijai be galo artimos tautos.

Lietuvos muzikų pasirodymus Berlyne organizuoja Lietuvos ambasada. Projekto partneriai: Vokietijos bankas, viešoji įstaiga Muzikos informacijos ir leidybos centras ir biudžetinė įstaiga Tarptautinis kultūros programų centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių