Quantcast

Teatralizuotame koncerte visai šeimai – „Čipolino nuotykiai“

Teatralizuotame koncerte visai šeimai „Čipolino nuotykiai“ penktadienį 12 ir 18 val. skambės nuotaikinga muzikinė pasaka apie narsuolį Čipoliną ir jo draugus – linksmąją Ridikutę, išmintingąjį Vyšniuką, gražiąją Magnoliją, kurie nugali pikčiurną princą Citroną ir senjorą Pomidorą.

Šią pasaką Klaipėdos koncertų salėje seks Vilniaus brass kvintetas: Laurynas Lapė, Aretas Baranauskas (trimitai), Linas Dakinevičius (valtorna), Marius Balčytis (trombonas), Sergijus Kirsenka (tūba) kartu su jaunaisiais aktoriais Gelmine Glemžaite ir Gabrieliumi Zapalskiu. Projektas pristatomas bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline filharmonija.

„Čipolino nuotykius“ – literatūrinę pasaką vaikams prieš daugiau kaip šešis dešimtmečius sukūrė italų žurnalistas ir rašytojas Džanis Rodaris. Knyga pasakoja apie svogūnėlį Čipoliną, kuris, padedamas draugų, kovoja su daržovių šalies valdovu, despotu princu Citronu. „Čipolino nuotykiai“ iškart sulaukė sėkmės ir buvo pradėti versti į kitas kalbas. Iki šiol pagal šią pasaką statomi spektakliai, baletai, operetės, animaciniai filmai. 1961-aisiais animacinių filmų studija „Sojuzmultfilm“ sukūrė ir daugeliui vaikų, o dabar jau suaugusiųjų puikiai žinomą animacinį filmuką „Čipolino nuotykiai“, kuriame naudojama kompozitoriaus Kareno Chačaturiano muzika. Tik vėliau kažkam kilo mintis G.Richlovui užsakyti libretą baletui pagal G.Rodari „Čipolino nuotykius“, o kompozitoriui K.Chačaturianui – kad parašytų jam muziką.

Pasakos istorija prasideda tuo, kad Čipolino tėvas Čipolonė netyčia spūstyje užmina princui Citronui ant kojos ir už tai yra įkalinamas iki gyvos galvos. Čipolinas pasižada išvaduoti tėvą ir kitus nekaltus „žmones“ (nors veikėjai yra daržovės, autorius pabrėžtinai juos vadina žmonėmis). Į kovą su neteisybe įsijungia ir kitos daržovės bei gyvūnai. Nuostabioje K.Chačaturiano muzikoje atsiskleidžia spalvingi veikėjų charakteriai, nuotykiai, situacijų humoras.

Lietuvoje pagal „Čipolino nuotykius“ taip pat sukurta nemažai spektaklių, Nacionaliniame operos ir baleto teatre pastatytas baletas. Teatralizuotą koncertą K.Chačaturiano baleto „Čipolinas“ motyvais sukūrė ir Vilniaus brass kvintetas.

Šis kolektyvas gyvuoja daugiau kaip du dešimtmečius. Kasmet jis parengia vieną ar dvi naujas, rimtas programas, nuolat bendradarbiauja su kompozitoriais, dažnai koncertuoja Švedijoje. Beje, net trys Vilniaus brass kvinteto nariai yra baigę Klaipėdos S.Šimkaus konservatoriją. Tai trimitininkas L.Lapė, trombonininkas M.Balčytis ir tūbininkas S.Kirsenka, kuris ir padarė šio kūrinio aranžuotę varinių pučiamųjų kvintetui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių