Quantcast

Švėkšnos sinagoga – niekam nereikalinga?

Audrų niokojamą Švėkšnos sinagogą nutarta gelbėti pastatą konservuojant. Tačiau beveik šimtmetį skaičiuojantys žydų maldos namai niekam nereikalingi. 

Vietoje buvusios medinės sinagogos, kurią 1925 metais sunaikino gaisras, po trejų metų Švėkšnos centre iškilo mūriniai žydų bendruomenės maldos namai. Sovietmečiu čia veikė kultūros namai, o per beveik du dešimtmečius, kai pastatas buvo perduotas Šilutės savivaldybei, jis sunyko. 

„Šio pastato būklė yra avarinė, nes nėra stogo dangos, o jo medinės konstrukcijos yra supuvusios. Be to, ta lapkričio mėnesį praūžusi vėtra   sinagogai padarė ypač daug žalos: keturiose vietose kiaurai įlūžo stogas, tad dabar lyja ir sninga į vidų“, – liūdną situaciją nupasakojo Šilutės r. savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Reda Švelniūtė. 

Klaipėdos paveldosaugininkai, kad unikalus pastatas, tokių Lietuvoje esą tik du, antrasis Kaune, Šančiuose, visai nesugriūtų, savivaldybei nurodė sutvarkyti sinagogos stogą. 

„Bent jau iš pradžių minimaliomis priemonėmis būtų uždengtas stogas, taip pat langų ir durų angos tam, kad į vidų nepatektų pašalinių asmenų, kurie galėtų sukelti gaisrą“, – sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis inspektorius Vitalijus Juška. 

Kultūros paveldo departamentas žada skirti lėšų pastatui užkonservuoti. Tačiau kas laukia į kultūros paveldą įtrauktos sinagogos, neaišku. Miestelio bendruomenei pastatas nereikalingas. O iš prieš karą Švėkšnoje gyvenusių apie penkių šimtų žydų dabar likęs vienas. Specialistės teigimu, nenorėdami patys imti sinagogos, žydai esą nesutinka, kad ji būtų privatizuota. 

„2005 metais tas pastatas buvo išimtas iš privatizavimo sąrašo, nes to paprašė žydų bendruomenė. Praėjus porai metų, 2007-aisiais, savivaldybė kreipėsi į turto fondą. Tuomet dar kartą – 2010 metais. Tačiau mes vis dar negauname atsakymo, ką galima daryti su šiuo pastatu. O privatizuoti jo mums neleido“, – aiškino Šilutės r. savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė. 

Užkonservuoti Švėkšnos sinagogą tikimasi dar šiais metais, po to Šilutės savivaldybė žada inicijuoti diskusijas, ką daryti su kultūros paveldo vertybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rem

rem portretas
zydai vargsai nera lituku savo maldos namus atstatyt, geriau tegul puva. nebutu zydai

Kompensacijos

Kompensacijos portretas
Jie išsireikalavo milijonines kompensacijas, tai iš jų ir lai atstato.

kaunietis

kaunietis portretas
butu vilniui ar kaune tai zydukai susimustu
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių