Quantcast

Su klaipėdiečių orkestru dirba šveicarų smuikininkas ir dirigentas

Jau tapo tradicija, kad kasmet sausį vyksta Klaipėdos kamerinio orkestro meistriškumo savaitė, kurią inicijuoja meno vadovas Mindaugas Bačkus. Šiemetė sausio 30-ąją 18 val. pasibaigs finaliniu koncertu „Serenada orkestrui“ Klaipėdos koncertų salėje.

Šį kartą styginių griežimo subtilybes klaipėdiečių kolektyvui perteikia žymus šveicarų smuikininkas, pedagogas ir dirigentas Thomas Füri.

Th.Füri yra kvarteto „Aria“ narys ir Bazelio aukštosios muzikos mokyklos dėstytojas. Jis gimė muzikų šeimoje, studijavo Bazelio aukštojoje muzikos mokykloje bei „Juilliardo“ akademijoje Niujorke. Dažnai koncertavo kaip solistas, pradėjo domėtis dirigavimu. T.Füri 14 metų vadovavo kameriniam orkestrui „Camerata Bern“, su kuriuo išleido nemažai įrašų. Vėliau dirbo Lucernos festivalio orkestro koncertmeisteriu, dėstė Vinterturo ir Ciuricho muzikos akademijose, vedė tarptautinius meistriškumo kursus, pelnė įvairių apdovanojimų. Jis 15 metų grojo kvintete „I Salonisti“. Šis ansamblis ypač išgarsėjo pasirodęs garsiajame filme „Titanikas“.

Pasak M.Bačkaus, šio puikaus dirigento, smuiko pedagogo ir Klaipėdos kamerinio orkestro muzikinė vizija yra labai artimos – dirbti ne tik su dirigentu, bet ir be jo. Tada kiekvienas orkestro atlikėjas tampa reikšmingas ir atsakingas, nes nuo kiekvieno profesionalumo ir sugebėjimo perteikti priklauso kūrinio visuma ir galutinis meninis rezultatas.

Dirigentas Th.Füri pats sudarė koncerto „Serenada orkestrui“ programą. Jos pirmojoje dalyje skambės klasikinė muzika: W.A.Mozarto Adagio ir fuga c-moll, F.Mendelssohno Simfonija styginiams Nr. 10, b-moll, R.Fuchso Serenada styginiams, Op. 21, e-moll. Antrojoje dalyje bus atliktas kūrinys iš styginių orkestro aukso fondo – B.Bartóko Divertismentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių