Quantcast

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose triumfavo K. Buožytės „Aurora“

Šeštadienį Vilniaus Teatro arenoje jau šeštą kartą surengti Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2013“.

Dėl penkiolikos „gervės“ statulėlių šiemet varžosi 25 filmai, atrinkti iš 57 juostų. Šių metų apdovanojimuose triumfavo Kristinos Buožytės filmas „Aurora“, kuris buvo nominuotas net aštuoniose kategorijose.

„Auksine gerve“ už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotas operatorius Jonas Tomaševičius. „Šiemet tryliktimetai. Jie man laimingi. Man gerai buvo dirbti kine. Aktoriai vaidino tik man. Visus juos mylėjau ir myliu. Duok Dieve, kad aš juos dar nufilmuočiau. Dėkingas savo grupėms, kurios netilptų šitoje scenoje“, - kalbėjo J. Tomaševičius, per savo ilgametę karjerą nufilmavęs keliasdešimt lietuviškų filmų.

Pirmąją „gervės“ statulėlę dokumentinių filmų srityje įteikusi LIKA steigėja Gražina Arlickaitė pabrėžė, kad iekvieni metai kažką duoda, ir kažką atima. „Šie metai buvo ne tik atradimų, bet ir praradimų metai. Ir tikiu, kad iš anapusybės žvelgia Eugenijos Pleškyės akys, gražus Eugenijos Bajorytės veidas, televizijos režisierius Vytautas Dabašinskas ir šmaikštuolis Vytautas Šapranauskas. Palydėkime juos ten plojimais“, - gausia Teatro arenoje susirinkusius žiūrovus paragino G. Arlickitė.

Geriausiu metų ilgametražiu dokumentiniu filmu pripažintas Jokūbo Viliaus-Tūro „Sapnuoju, kad einu“. Už statulėlę režisierius padėkojo Dievui. Geriausio trumpametražio dokumentinio filmo nugalėtoją paskelbė ir statulėlę įteikė aktorius Marius Jampolskis. Šioje kategorijoje geriausiu pripažinta juosta „Liza, namo!“. Režisierė Oksana Buraja negalėjo dalyvauti apdovanojimuose, todėl už ją padėkos žodį tarė filmo operatorė.

Lietuvos plaukimo rekordininkė Lina Kačiušytė paskelbė geriausią trumpametražį metų filmą – juo tapo Garbrielės Urbonaitės „Plaukikė“. Režisierė prisipažino, kad niekada nesvajojo laikyti rankose „gervės“ būnant 20-ties.

Metų geriausio televizijos filmo - „KVDT... ateinu„ - kūrėjams „gervę“ įteikė žurnalistė Nemira Pumprickaitė. „Aš tiek daug sidabro gyvenime nelaikiau, dar anūkams liks. Ačiū visiems“, - dėkojo T. D. Ribaitis.

Verslininkas Robertas Dargis už profesinės meistrystės nuopelnus sidabrinę gervę įteikė Agnei Rimkutei už kostiumų kūrybą kine.

Jauniausias meras Lietuvoje - Jonavos savivaldybės meras – Mindaugas Sinkevičius įteikė „Auksinįkiaušinį“ už geriausią studento darbą. Jis atiteko GretaiStančiauskaitei už filmą „Užribis“. Tačiau laimėtoja buvoišvykusi į užsienį, todėl apdovanojimą atėjo atsiimtistudentės dėstytoja.

Dailininkas Ilja Bereznickas paskelbėgeriausią animaciniį filmą, kuriuo tapo R. Bartkutė „Kaltė“. Metų kompozitoriaus vardą beistatulėlę pelnė kompozitorius Peter Von Poehl, sukūręs muzikinį takelį juostai „Aurora“. Nugalėtoją paskelbė Andrius Mamontovas. „Dažniausiai būna taip - kūrėjai nufilmuoja juostą, o po to supranta, kad nėra iš ko to filmo montuoti, tada ateiname mes - kompozitoriai, montuotojai. O paskiau sakote, koks nuostabus režisierius, kaip puikiai operatorius padirbėjo, šauniai aktoriai suvaidino. Mūsų darbas yra taip pat labai svarbus filmo kūrimo procese“, - pabrėžė A. Mamontovas. Su tuo sutiko ir režisierė Kristina Buožytė, atėjusi atsiimti apdovanojimą už šiuo metru gastrolėse užsienyje esantį kompozitorių.

Už geriausią epizodinio aktorėsvaidmenį „Sidabrinę gervę“ apdovanota GabijaJereminaitė-Ryškuvienė. Statulėlę įteikęs Aidas Giniotispasidžiaugė, kad „Sidabrinės gervės“ komisija, kitaip nei„Auksinių scenos kryžių“, surado moterų aktorių.

„Norėjau padėkoti Žilvinui Naujokui ir Donatui Ulvydui už tai, kad manimi pasitikėjo. Tikrai nemaniau, kad sulaukusi
40-tiesdar išsirengusi vaidinsiu“, - atsiėmusi apdovanojimą šmaikštavo G. Ryškuvienė.

„Valentinas vienas“ filme Gabijos herojės vyrą suvaidinęs Giedrius Savickas taip pat pelnė statulėlę. Geriausio epizodinio aktoriaus vaidmenį teletiltu iš Prahos paskelbė aktorė Ingeborga Dapkūnaitė. Giedrius su žiūrovais taip pat susisiekė teletiltu, nes šiuo metu darbuojasi Klaipėdoje.

„Nu kažkaip netikėta. Tikrai nesitikėjau, labai gaila, kad negaliu būti su jumis. Man tai taip netikėta. Norėčiau padėkoti artimiausiems žmonėms – komisijai už teisingus pastebėjimus. Jūs esate pati nuostabiausia komisija iš visų. Ačiū ir Gabijai Ryškuvienei, kuri buvo švelni tam tikrose situacijose, - šmaikštavo G. Savickas. - Nors, tiesą sakant, ką čia slėpti, šiek tiek tikėjausi laimėti. Štai ir anglų kalbą mokytis pradėjau. Juk kas žino, kokie pasiūlymai laukia po tokio apdovanojimo.“

Aktorius Vladas Bagdonas paskelbė geriausios metų aktorės nominacijos nugalėtoją, kuria tapo Jurga Jutaitė. „Jei norite pamatyti laimingiausią žmogų, pažvelkite į mane. Taip sakydavo Juozas Baltušis prieš eidamas į sceną, - sakė V. Bagdonas. - Aš iš tiesų esu laimingiausias, nes pirmas galėsiu pabučiuoti geriausią, gražiausią šalies aktorę.“

Kristinos Buožytės juostoje „Aurora“ pagrindinį vaidmenį sukūrusi J. Jutaitė pirmiausiai padėkojo Kristijonui Vildžiūnui ir Uljanai Kim, kurių filmuose aktorė debiutavo kino pasaulyje.

Gražina Baikštytė statulėlę už geriausio aktoriaus vaidmenį įteikė kitam „Auroros“ aktoriui Mariui Jampolskiui. „Negalvojau, kad taip jausiuosi. Pirmiausia Lietuvos žemei, kurioje buvo pagamintas šis filmas. Kristinai – vyrui nieko nėra geriau, kai jį supranta moteris. Dėkoju tau už tai. Kur tu, ten ir aš. Dėkoju tėvams, būsimai žmonai Renatai, kuri mane myli ir šiaip gražiai aprengė. Dėkoju žmonėms, kurie neleidžia man pamiršti, kas aš esu ištikrųjų“, - dėkojo M. Jampolskis.

„Auroros“ komanda pasipildė ir dar keliomis statulėlėmis. Geriausio operatoriaus statulėle, kuri atiteko Feliksui Abrukauskui. Nominaciją paskelbė Elvyra Žebertavičiūtė. Poetė Violeta Palčinskaitė paskelbė geriausio scenarijaus nugalėtoją,

„Tikrai džiugu gauti šį apdovanojimą. Neskaitome su Bruno savęs profesionaliais scenaristais. Jis stebi transliaciją internetu ir kartais paskambina jo smetu pasidalinti įspūdžiais. Manau, kad šita gerve mes dalinsimės – ji bus tarp Lietuvos ir Prancūzijos“, - sakė K. Buožytė, kuriai į sceną teko lipti ne vieną kartą.

Geriausio režisieriaus nominaciją paskelbė Dalia Ibelhauptaitė. „Mano vyras 38 metus vaidino ir nesuprato, koks sunkus režisieriaus darbas, kol pats nepradėjo režisuoti. Šios profesijos žmonės dirba dieną naktį neskaičiuodami valandų. Man visada atrodė, kad kurti filmą yra absoliuti beprotystė, nes tai yra labai sunku. Kurti jį Lietuvoje - dviguba beprotystė. Tačiau labai džiaugiuosi, kad tarp nominantų yra net dvi moterys režisierės. Režisierės prieš dvidešimtmetį atrodė kaip žydras drambliukas zoologijos sode. Taigi, geriausia režisieriumi tapo Kristina Buožytė“, - paskelbė D. Ibelhauptaitė.

„Aurora“ komanda taip pat atsiėmė „gervę“ ir už pagrindinę - Geriausiu metų filmo nominaciją.


Šiame straipsnyje: sidarinė gervėapdovanojimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
Sidabrinė gervė 2013 iteikiama uz filma, sukurta 2011m...

manovai

manovai portretas
atsargiai su sveikata ne kap atrodai saaugokis

as

as portretas
sveikinimai AURORAI. tikrai smagu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių