Quantcast

Iš Rusijos muziejų pradingo ketvirtis milijono eksponatų

Iš Rusijos muziejų pavogta ar pamesta apie ketvirtis milijono eksponatų, o tai verčia nerimauti dėl paslaptingai dingstančių nacionalinių vertybių.

Cituodama trijų metų laikotarpio kultūros ministerijos ataskaitą, ministerijos patarėja muziejų klausimais Liubov Molchanova teigė, kad „visoje Rusijoje dingo 242 tūkst. eksponatų“, praneša naujienų agentūra AFP.

„24,5 tūkst. eksponatų išduoti paieškos orderiai, dar 219 tūkst. dingę be žinomų priežasčių ir tai parvirtinančių dokumentų“, – patarėją cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Rusijos muziejų kolekcijos dažnai nukenčia dėl nepakankamos apsaugos ir tarp darbuotojų paplitusios korupcijos, kurių dauguma gauna mažus atlyginimus.

Dar viena muziejaus eksponatų dingimo priežastis – praktika juos duoti įvairiems vyriausybės pareigūnams ir regionų lyderiams, teigė L. Molchanova.

„Kai kurie gubernatoriai mėgsta sakyti: „Duokite ką nors iš muziejaus fondo“. Ten, kur darbuotojai nežino savo teisių ar stokoja atkaklumo, taip ir nutinka“, – kalbėjo ji.

Kultūros ministerija patikrino beveik 1,9 tūkst. arba 97 proc. visų šalyje veikiančių muziejų. Tokią reviziją nurodyta atlikti 2007 metais, kai po patikrinimo garsiojo Ermitažo muziejaus Sant Peterburge rinkiniuose aptikta daug spragų.

Policija vėliau teigė, kad daugiau kaip 200 juvelyrinių dirbinių ir ikonų tyliai pavogta per keletą metų, o tam vadovavo Ermitažo darbuotoja.

Vagystėmis apkaltinta Larisa Zavadskaya mirė dar prieš patikrinimą, o jos vyras šiuo metu kalėjime atlieka 5 metų bausmę.

Kai kurie dingę eksponatai vėliau rasti, kai juos užsienyje bandyta parduoti interneto aukcionuose.


Šiame straipsnyje: muziejusRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių