Quantcast

„Ramybės“ galerijoje Palangoje – „Vizuali tiesa“

„Ramybės“ galerijoje Palangoje penktadienį atidaroma tarptautinio meno projekto paroda „Vizuali tiesa“.

„Vizualaus meno kūrinyje projektuojama realybė ar išreikšta mintis nėra tikresnė nei realybė, kurios nenutrūkstamame sraute ir beatodairiškame vartotojiškume vis dažniau jaučiamės svetimi,  o būtis užpildyta perdėtų siekių, troškimų, nesugebėjimo džiaugtis savo ir kito žmogaus buvimu?“ – klausia parodos rengėjai.

 Šiame tarptautiniame projekte dalyvaujantys menininkai iš esmės nesiekia nagrinėti vizualumo problematikos. Vizualumas šiuo atveju simbolizuoja naujai atrandamą asmeninį vaizdą, gimstantį iš tikrovės, esančios išorėje ir vidinės tikrovės sąveikos. Čia estetizuota informacija perduodama kaip parodos dalyvių vidinės kelionės metu patiriamų ir analizuojamų svarbių įvykių vizuali išraiška.

Parodoje pateikiama įvairi autorių (Airija, Indija, Filipinai, JAV) ir kūrinių skalė: fotografijos, instaliacijos, videomeno, grafikos, tapybos darbai. Šiais kūriniais išreikšta konkreti vizualaus potyrio percepcija, analizuojamos laiko, tapatybės, mirties problemos. Ši išraiška prisodrinta įvairių simbolių, ženklų, jungiančių skirtingus menininkus, kuriančius skirtingais būdais, šalyse, kurios nutolusios viena nuo kitos tūkstančiais kilometrų.

Ši įvairių autorių skirtinga tikrovės analizė ir interpretacija jų vizualiaisiais menais demaskuoja ir atskleidžia savitą tiesą, kuri perteikia itin individualų arba socialinių konstruktų paveiktą būvį. Kūrybos požiūriu autoriai užima dvejopą poziciją: šiame kontekste vaizdinių vartojimas svarstomas tiek iš kuriančio žmogaus, tiek vartotojo pozicijų.              Taip iš naujo apibrėžiama realybė.

Parodos kuratorė – menininkė, Šiaulių universiteto Menų fakulteto Dailės katedros dėstytoja Laura Guokė.

Parodos „Vizuali tiesa“ atidarymas – 18 val. Paroda pajūryje paviešės iki kovo vidurio.

(Nuotraukoje – Danielio Kuklos fotografija „Gamtovaizdžiai. Nelaisvėje“.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių