Quantcast

Radviliškyje ėmė „plakti“ emigranto širdis

Kelerius metus Europos viešojo meno centras ragina Europos menininkus kurti eksperimentinius vaizduojamojo meno projektus viešojoje erdvėje.

Prie šios iniciatyvos prisidėjo ir Lietuvos menininkai. Skulptorius Martynas Gaubas Radviliškio centre pastatė skulptūrą „Apie emigraciją“, praneša LTV naujienų tarnyba.

Po juodu audeklu paslėptame stikliniame kube simboliškai plakanti emigranto širdis apsaugota ir nuo žiemiško klimato, ir nuo piktavalių žmonių – konstrukcija tvirta, nei įprasta storesnis ir stiklas.

Pati širdis pagaminta iš įvairių medžiagų. Anot jos autoriaus, ji tarsi dėlionė, kuri sudėta iš emigrantų vilčių, džiaugsmų, nerimo ir skausmo. Skulptorius darbą skiria jau išvykusiems, jų laukiantiems ar grįžusiems.

„Norėjosi kažkaip sureikšminti [šį reiškinį], nes dažniausiai tokiuose mažuose miesteliuose dar daugiau jaunimo išvažiavę. Man atrodo, kad reikia parodyti, kad mums svarbu, kad rūpi tai, kas vyksta. O čia per tokią simbolių kalbą buvo pasirinkta širdis“, – pasakojo skulptorius M. Gaubas.

Su šia skulptūra M. Gaubas prisijungė prie kitų šalių menininkų. Visoje Europoje nuo 2010-ųjų Europos viešojo meno centras vykdo projektą – menininkai raginami kurti eksperimentinius vaizduojamojo meno projektus viešosiose erdvėse.

Programoje jau dalyvauja Baltijos šalių, taip pat Portugalijos, Ispanijos, Anglijos, Islandijos menininkai. Kūrėjai savo darbais stengiasi atkreipti žmonių dėmesį į socialines ir kitokias visuomenės problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių