Quantcast

Parodoje – civilizacijos nepaliesta gamta (foto)

Fotomenininko Stanislovo Žvirgždo parodoje – peizažai. Menotyrininkai sako, kad Lietuva juose atrodo kaip po ledynmečio, kai dar nebuvo civilizacijos.

40 metų fotografuojantis S. Žvirgždas sako specialiai vengiąs elektros stulpų, automobilių ir šiuolaikinės architektūros namų – jie fotomenininkui bjaurūs, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Vilniuje, Nacionaliniame muziejuje, atidaryta jubiliejinė S. Žvirgždo paroda, kuriai autorius atrinko savo mėgstamiausius darbus – Lietuvos peizažus. Pasak autoriaus, nacionalinės premijos laureato vardas ir kiti apdovanojimai įpareigoja, todėl žiūrovų akys išvysta tik labai mažą jo darbo dalį.

„Dariau tokį ciklą „Laiko slinktis“ – vaizdas iš mano balkono į Žirmūnų pusę. Norėjau parodyti kaip teka laikas, bet visa aplinka nesikeičia. Nufotografavau virš 2 tūkst. negatyvų, atrinkau pradžioj 10, dabar liko šešis, kuriuos rodau. Čia yra du“, – pasakoja fotomenininkas.

S. Žvirgždo peizažai išsiskiria subtiliai pamatyta Lietuvos gamta. Tačiau autorius prie kiekvienos fotografijos gali papasakoti ir neįprastą, dažnai linksmą jos sukūrimo istoriją. Pavyzdžiui, kaip sumanė ir karvę, ir vežimą nufotografuoti.



„Pasistačiau aparatą, o karvė vis iš kadro išeina. Tai aš vis nubėgu, ją už lenciūgo vis atsivarau ten, kur man reikia, dar toliau, kad paskiau jinai nueitų. Važiuoja žmogus ir kuo arčiau manęs, tuo labiau jis pradėjo į mane dairytis ir taip gan piktai. Aš mandagiai pasisveikinau, žinau, kad ten visi lenkai gyvena. Lenkiškai gerai kalbu, pasisveikinau lenkiškai ir pataikiau. Jis irgi lenkiškai klausia: „Ko jūs mano karvę tą tampot?“, – pasakoja menininkas.



Parodoje eksponuojamos ir knygos, kuriose – menininko publikacijos apie fotografijos istoriją, albumai, S. Žvirgždo sukurtos knygų iliustracijos. Autorius sako, kad šiomis dienomis švęsdamas 70 metų jubiliejų, pasigenda tik vieno dalyko – laiko, kad įgyvendintų visus jo galvoje kirbančius sumanymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių