Quantcast

Pakistanas: talibų susprogdinta Budos statula sulaukė restauratorių

Prieš beveik penkerius metus talibų apgadinta 1,5 tūkst. metų senumo Budos statula, išskaptuota uolose šiaurės vakarų Pakistane, sulaukė Italijos archeologų dėmesio.

Luca Olivieri ir jo kolegų pastangomis 6 metrų aukščio statula bus rekonstruota, be to, iškasami ir konservuojami kiti Svato slėnio archeologiniai lobiai.

Griežtos linijos musulmonai dažnai taikiniais pasirenka budistų, induistų religines vietas, kurias laiko eretiškas islamui. Likus pusmečiui iki 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Talibanas sukrėlė pasaulį susprogdindamas dvi centriniame Afganistane esančias 1,5 tūkst. metų senumo Budos statulas.

Jahanabado Buda, didžiulėje uoloje išskaptuota VI ar VII amžiuje, yra vienas didžiausių tokių dirbinių Pietų Azijoje. Ji nukentėjo 2007 metų rudenį, kai Pakistano talibai įsiveržė į Svato slėnį. Po dviejų metų armija didžiąją jų dalį išvijo, tačiau regioną lankantys užsienio turistai vis dar laikosi atokiau.

Pats L. Olivieri slėnį paliko 2008 metais, kur du dešimtmečius rūpinosi turtais, kurie mena Aleksandro Didžiojo bei po jo sekusių budistų, induistų ir musulmonų įsiveržėlių laikus. 49 metų Italijos archeologų misijos Pakistane vadovas sugrįžo 2010 metais ir vėl ėmėsi darbo.

Anot L. Olivieri, Talibano kovotojai lipdami virvėmis pasiekė skulptūrą, jos veide ir pečiuose išgręžė skyles, kur sudėjo sprogmenis. Sprogmenys Budos pečiuose nesprogo, tačiau kiti nusprogdino didžiąją dalį veido virš lūpų ir suskaldė kitas raižinio bei aplink esančios uolos dalis.

L. Olivieri ir jo komanda šį mėnesį ėmėsi tvarkyti įtrūkimus ir tai, kas liko iš skulptūros veido. Pilnai raižinio atkurti negalima, nes trūksta detalių dokumentų ir veido fragmentų.

„Visa, ką darai, kai trūksta tobulų duomenų, yra netikra“, – aiškina L. Olivieri.

Jis į Svato slėnį atvyko 1987 metais, dar būdamas studentu, ir buvo sužavėtas šios kadaise svarbiu budizmo kultūros ir prekybos centru buvusios vietos.

Pastaraisiais dešimtmečiais vietovę, vadinamą „Pakistano Šveicarija“, ėmė lankyti religiniai turistai iš Kinijos, Japonijos ir Pietų Korėjos, tad tikimasi, kad restauravus skulptūrą, turizmą pavyks atgaivinti.

L. Olivieri misiją finansuoja Italijos vyriausybė, kuri dirba su vietos pareigūnais, besirūpinančiais senienų apsauga. Jos metu archeologai Svato slėnyje aptiko 120 budistų vietovių. Iš maždaug 200 budistinių uolų raižinių, aptinkamų Svate, Johanabado Buda buvo viena iš keleto, kurios veidas per tiek metų išliko nepaliestas. Daugelio veidus nuniokojo musulmonai įsiveržėliai, kurie, kaip ir talibai, mano, kad Buda yra netikras dievaitis.

Maulana Shamsuras Rehmanas, vadovaujantis islamistų politikas Svate, teigia, kad išpuolių prieš Budą niekada neturėjo būti. Islamas skelbia visų religijų tikinčiųjų laisvę ir apsaugą, teigė jis.

„O laikantis islamo taisyklių, niekam neturėtų būti trukdoma tvarkyti Budos statulos“, – pridūrė politikas.

2001 metais kovotojai apgadino Svate atkastus VI amžiaus induistų šventyklos griuvėsius, stūksančius virš tvirtovės, kurią IV amžiuje prieš Kristų užkariavo Aleksandras. Negalėdami šventyklos apsaugoti, archeologai turėjo ją vėl užkasti.

Ironiška, tačiau vietovė, kuri Talibano viešpatavimo Svato slėnyje metu L. Olivieri kėlė daugiausiai nerimo, buvo islamiška – beveik 1 tūkst. metų senumo Udegramo Ghaznavido mečetė, trečia pagal senumą Pakistane. Jis baiminosi, kad kovotojai ją užims ir apgadins, tačiau to neįvyko.

Pakistano saugumo pareigūnai teigia, kad Talibanas vėl bando prasiskverbti į Svatą, tačiau kovotojai nėra vienintelė grėsmė archeologinėms vietovėms. Dar didesnė problema – plėšikautojai. Dauguma reliktų, pavagiamų iš Svato, saugomi privačiose ir viešose kolekcijose visame pasaulyje.

Gruodį policija sulaikė kelis vyrus ir konfiskavo beveik metro aukščio 1,8 tūkst. metų senumo budistinę statulą, kurią tarptautinėje senienų rinkoje buvo galima parduoti už dešimtis tūkstančių dolerių.

Italijos misija prie svarbiausių vietovių pastatė sargybinius, moko juos, kaip dirbti gidais, teikti pirmąją pagalbą, be to, kaip paprasčiausiai konservuoti radinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių