Quantcast

Mirė populiarus prancūzų rašytojas S. Hesselis

Prancūzijos rašytojas, veteranas diplomatas ir buvęs nacių koncentracijos stovyklų kalinys Stephane'as Hesselis (Stefanas Heselis), kurio knygos dažnai patekdavo į populiariausių kūrinių sąrašus, mirė būdamas 95 metų, trečiadienį pranešė jo žmona.

S.Hesselis, kurio 2010 metų taikaus pasipriešinimo manifesto „Piktinkitės!“ (Indignez-vous!) pasaulyje parduota daugiau nei 3,5 mln. kopijų, mirė praeitą naktį, jo žmona Christiane Hessel-Chabry (Kristian Hesel-Šabri) sakė naujienų agentūrai AFP.

Antrojo pasaulinio karo metais šis rašytojas buvo iškilus Prancūzijos pasipriešinimo kovotojas, o vėliau sulaukė didelio pripažinimo kaip žmogaus teisių aktyvistas.

Vokietijoje gimęs S.Hesselis, tapęs natūralizuotu Prancūzijos piliečiu 1939 metais, per karą buvo sučiuptas nacių slaptosios policijos gestapo ir vėliau išsiųstas į Buchenvaldo ir Doros koncentracijos stovyklas.

Po karo S.Hesselis prisidėjo redaguojant Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją. Jis taip pat rūpinosi neteisėtų imigrantų problemomis ir gynė engiamųjų teises.

Jo populiariausiame kūrinyje „Piktinkitės!“ argumentuojama, kad Prancūzijai vėl reikalingas pasipriešinimo sąjūdis, panašus į vadovaujamą generolo Charles'o De Gaulle'o (Šarlio De Golio) Antrojo pasaulinio karo metais, kuriame dalyvavo jis pats.

Jis ragino piktintis didėjančia atskirtimi tarp turtingųjų ir vargšų, Prancūzijos elgesiu su neteisėtais imigrantais ir aplinkos niokojimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrantas

emigrantas portretas
Pagarba ir uzuojauta kilnus zmogus buvo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių