Quantcast

Mirė Holivudo scenaristė N.Ephron, sukūrusi „Nemiegantys Sietle“

Holivudo scenaristė Nora Ephron (Nora Efron), kuri parašė scenarijus tokioms romantinėms komedijoms kaip „Nemiegantys Sietle“ (Sleepless in Seattle) ir „Kai Haris sutiko Salę“ (When Harry met Sally), antradienį mirė, pranešė JAV pareigūnai ir žiniasklaida. Jai buvo 71 metai.

Garsi Amerikos žurnalistė, eseistė, rašytoja, prodiuserė ir režisierė savo paskutinį filmą „Julie ir Julia“ (Julie and Julia) pastatė 2009 metais. N.Ephron parašė jo scenarijų, jį režisavo ir dar kartą pakvietė vaidinti savo gerą draugę Meryl Streep (Meril Strip).

N.Ephron sūnus Jacobas Bernsteinas (Džeikobas Bernsteinas) „The New York Times“ sakė, kad jo motina mirė nuo plaučių uždegimo, kurį sukėlė ūmi mieloma.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) sakė: „Noros Ephron netektis yra sukrečianti Niujorko meno ir kultūros bendruomenei“.

N.Ephron gimė Niujorke 1941 metų gegužės 19 dieną. Jos tėvas buvo Brodvėjaus dramaturgas ir Holivudo scenaristas, davęs jai tokį patarimą: „Vesk užrašus. Visa yra kopijos“.

Galiausiai ji tapo Holivudo romantinių komedijų karaliene, bet jos karjera prasidėjo nuo žurnalistikos. Ji rašydavo žurnalams „Esquire“ ir „New York“, laikraščiams „New York Post“ ir „The New York Times“.

Savo pirmajame, 1983 metais parašytame scenarijuje - filmui „Karen Silkvud“ (Silkwood), kuriame vaidina M.Streep, - N.Ephron nagrinėjo Šaltojo karo laikų branduolinės energetikos baimę. Jos romanas „Kartėlis“ (Heartburn) yra pagrįstas santuokos su „Votergeito“ žurnalistu Carlu Bernsteinu (Karlu Bernsteinu) istorija ir 1986-aisiais tapo filmu.

Tačiau labiausiai ją išgarsino romantinės komedijos, ypač - 1989-ųjų „Kai Haris sutiko Salę“, kurioje vaidina Billy Crystalas (Bilis Kristalas) ir Meg Ryan (Meg Rajen) ir už kurią ji pelnė „Oskaro“ nominaciją, taip pat - 1993-ųjų „Nemiegantys Sietle“.

Žaižaruojantys jos scenarijai grindžiami amžinos lyčių kovos, prarastos ir vėl surastos meilės temomis, bet - su moderniu seksualesniu atspalviu.

Kas galėtų pamiršti M.Ryan žvitrią Salę, žmonių pilnoje kavinėje itin vaizdžiai demonstruojančią priblokštam B.Crystalo Hariui, kad taip, moterys tikrai gali TAI suvaidinti?

N.Ephron buvo aktyvi feministė ir savo esė dažnai rašydavo apie moterų teises, o kartą sakė, kad ima pavyzdį iš garsios amerikiečių kritikės Dorothy Parker (Doroti Parker).

N.Ephron buvo ištekėjusi tris kartus. Jos pirmoji santuoka su rašytoju Danu Greenburgu (Deinu Grinbergu) baigėsi skyrybomis. Tada ji ištekėjo už C.Bernsteino, su kuriuo susilaukė dviejų sūnų. Tačiau ir ši santuoka subyrėjo - labai viešai, C.Bernsteinui užmezgus romaną su tuometinio britų ambasadoriaus žmona.

N.Ephron laikraščiui „The Washington Post“ sakė, kad jautėsi priversta parašyti apie šią santuoką.

Pasak jos, nors tai ir buvo „bjauriausias dalykas“, kurį jį patyrė, tai tuo pačiu buvo ir pati įdomiausia jos patirtis.

Trečią kartą ji ištekėjo už scenaristo Nicholas Pileggi (Nikolo Piledžio).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gr

Gr portretas
Yra lietuviškai išleista jos knyga "Tas nelemtas mano kaklas"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių