Quantcast

Kernavei siekiama sustiprintos apsaugos ginkluoto konflikto metu

Kernavės archeologinei vietovei, įtrauktai į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, Lietuva siekia sustiprintos apsaugos ginkluoto konflikto metu.

To siekiama UNESCO būstinėje Paryžiuje šią savaitę vykstančiuose 1954 metų Hagos konvencijos dėl Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu susitikimuose, skelbia Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Susitikimuose dalyvauja Lietuvos kariuomenės kanceliarijos ir Kultūros ministerijos atstovai.  

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė BNS sakė, kad jei Kernavės archeologinė vietovė bus įtraukta į UNESCO Sustiprintos apsaugos saugomų kultūros vertybių sąrašą, tai suteiks jai neliečiamybę ginkluoto konflikto metu.

„Orientuojamasi į tai, kad jei yra kažkokie konfliktai, karai, kad tiesiog nenukentėtų tos kultūros vertybės, nes tai didžiausias žmonijos turtas, kurį galima lengvai prarasti. Ši sistema tam tikra prasme prevenciškai suteikia tam tikrą neliečiamybę vietovei, objektams“, - BNS sakė ji.

Pasak G.Tamašauskaitės, valstybė, siekdama sustiprintos apsaugos Kernavei statuso, turi užtikrinti, kad ji nėra ir negalės būti naudojama kariniams tikslams.

Jos teigimu, sustiprinta apsauga iki šiol suteikta tik keliems objektams Kipre ir Italijoje.

Kernavės archeologinė vietovė į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta 2004 metais.

Ji apibūdinama kaip „išskirtinis archeologijos ir istorijos vertybių kompleksas, reprezentuojantis Lietuvos proistorę ir ankstyvąjį Lietuvos valstybės formavimosi periodą“.


Šiame straipsnyje: Kernavė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių