Quantcast

Festivalio teatro virusas – prieš gripo virusą

Uostamiesčio Žvejų rūmų rengiamas ir visą vasarį juose vykstantis 6-asis festivalis „Ledinė zylutė“ teatro virusu siekia įveikti gripo virusą.

„No Theatre“ – su „No Concert“

Šį sekmadienį 17 val. Žvejų rūmuose viešės jaunųjų Lietuvos teatro žvaigždžių desantas iš sostinės, susivienijęs į teatro judėjimą „No Theatre“. Neiginį randame ir pristatomo gedulingai šventinio koncerto pavadinime – „No Concert“. Kas gi tai?

Tai – trečius metus Gintaro Varno teatre „Utopia“ gyvuojantis aktorių kolektyvas, žiniasklaidos pakrikštytas jaunaisiais anarchistais. Pernai jo nariai apdovanoti keturiais Auksiniais scenos kryžiais (buvo nominuoti septyniems). Juos pelnė aktoriai Elzė Gudavičiūtė, Marius Repšys ir Ainis Storpirštis, sublizgėję O.Koršunovo ir M.Ivaškevičiaus „Išvaryme“, o režisierius Vidas Bareikis su visa „No Theatre“ komanda tapo Lietuvos teatro metų reiškiniu.

„Manau, jog viską, ką darai, reikia daryti „visa koja“ ir „nechaltūrinti“. Visiems neįtiksi: kiekvienas turi savo teatrinį skonį. Tačiau mes stengiamės pasakyti, kad darome ne tokį teatrą, kur žmonės ateina pažiūrėti vieni į kitus, sėdėti ložėse ir stebėti aktorius, kurie „vaidina“. Siekiame parodyti, kad teatras yra gyvenimas. Mūsų gyvenimas“, – teigė režisierius V.Bareikis.

Gedulingai šventiškas teatralizuotas koncertas „No Concert“ – tai rytietiškos atmosferos persmelktas pasirodymas. Nelogiškos bei absurdiškos jungtys yra raktas, kuriuo bandoma atrakinti šį keisto žanro pasirodymą. Spektaklis-koncertas gimė aktoriams improvizuojant jiems patinkančių muzikos kūrinių temomis bei darant tai, ko dar niekada nebuvo bandę scenoje. Didžioji „No Concert” dalis pagrįsta ne tekstine medžiaga, o muzika, fizinio bei atmosferinio teatro elementais. Tai teatrališkai gedulingas, rytietiškai vakarietiškas, improvizuotas  reginys, niekaip neribojantis žiūrovų suvokimo laisvės.

Režisierius V.Bareikis viename interviu yra sakęs: „Galima tikėtis, kad koncerto nebus. Nesitikėti galima, kad jis bus. Arba atvirkščiai“...

Vis dėlto „Ledinės zylutės“ organizatoriai tikisi, kad šis spektaklis, koncertas, ne koncertas, keliaujantis per Europos festivalių scenas, sekmadienį sudrebins ir Klaipėdos publiką. Jame pasirodys „No Theatre“ aktoriai E.Gudavičiūtė, Emilija Latėnaitė, Indrė Lencevičiūtė, Eglė Špokaitė, M.Repšys, Vainius Sodeika, A.Storpirštis ir Dovydas Stončius.

Paseks pasaką apie mažą pelytę...

Sekmadienį 12 val. Žvejų rūmų teatro salėje mažiesiems festivalio žiūrovams vaidins aktorių ansamblis „Degam“ iš Vilniaus.

Jis parodys muzikinę veiksmo komediją vaikams „Zita-pelytė“. Spektaklį pastatė režisierius Albertas Vidžiūnas,  dailininkė: Rūta Sakalauskaitė, muzikos autorius – Rokas Petrauskas, šviesų dailininkas – Lukas Malinauskas. Vaidins aktoriai Šarūnas Gedvilas, Virginija Kuklytė, Alikas Kazlovas, Indrė Mickevičiūtė ir Rokas Petrauskas.

Aktorių ansamblio „Degam “ spektaklis „Zita-pelytė“ sukurtas pagal Vytauto V.Landsbergio pasaką „Pelytė Zita“. Tai žaismingas pasakojimas apie niekaip neužmiegančios mergaitės Zitos kelionę į pramanytą pasaulį, kuriame tikras brolis tampa ragana, sesuo virsta pelytės mama, o nelauktai apsilankęs draugas – įsimylėjusiu tarakonu…

V.V.Landsbergio žodžiais, „tai pasaka apie mažą pelytę, kuri tupi po lova ir visko bijo. Ir kas keisčiausia – tai, ko ji bijo, dažniausiai ir atsitinka. Belieka nustoti bijoti, tik tada šis magnetas nustos traukti nelaimes. O baimę geriausia išgydo draugystė arba meilė – kartais atsitinkanti net ir tokiam keistam virtuvės padarui kaip tarakonas Aloyzas Dzioba“.

Spektaklyje skamba gyvai atliekamos akustinės gitaros melodijos, dainuoja ir pasakos personažus kuria įsidūkę vaikai.

„Man – tai spektaklis apie mūsų mažą, bet sudėtingą pasaulį, kuriame svarbios visos istorijos, padedančios atsirinkti kas vertinga ir gražu. Net jeigu tai apie mažą pelytę…“ – sakė spektaklio režisierius.

Bilietai į abu festivalinius spektaklius – po 15 Lt, jie platinami Žvejų rūmų ir „Tiketa“ kasose.

Toliau festivalio programoje: vasario 23 d. 17 val.  Vilniaus menų spaustuvė pristatys spektaklį „Ribos“ (N16), o vasario 24 d. 12 val. festivalį užbaigs šeimininkai – Klaipėdos žvejų rūmų jaunimo teatras „Be durų“ parodys spektaklį vaikams „Mikė Pūkuotukas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių