Quantcast

„Estetika VS Informacija“: Klaipėdoje išsiskleis rusų menas

Penktadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras savo Parodų rūmuose atidarys šiuolaikinio Rusijos ir Lietuvos meno projekto „Estetika VS Informacija“ parodą.

Uostamiestyje spalio 8 d. 17 val. pristatoma ir iki lapkričio 14 d. veiksianti Rusijos meno ekspozicija grindžia mintį, kad menas vis labiau virsta informaciniu, reklaminiu, mados „kuruojamu” objektu.

Estetika versus informacija?

Anot vieno iš projekto kuratorių klaipėdiečio menotyrininko ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) „Kultūrpolis“ vadovo Igno Kazakevičiaus, meno šiuolaikiškumas šiandieną matuojamas jo sugebėjimu pristatyti esamojo laiko dinamiką ir visuomeninio gyvenimo aktualijas, t. y., kiek jis yra informatyvus. „Idealizuodami tikrovę meną dažnai tapatiname su „grožio“ sąvoka, estetiką iškeliame aukščiau už kitas meno vertes. Tačiau išlieka tik tai, kas kinta. Informacija kinta greičiausiai. Todėl šiandienos menas neretai svyruoja tarp hiperbolizuotos estetikos ir konceptualios kūrybos akto, kurio ramstis – informacijos sklaida. Ar tikrai estetika yra versus informacija?“ – svarstė I.Kazakevičius.

Jis ir kitas projekto kuratorius Konstantinas Bochorovas iš Rusijos atkreipė dėmesį į vis labiau augančią visuomenės priklausomybę nuo informacijos, kuri iškreipia įprastas estetines kategorijas. Todėl sąvoką „estetikos kova prieš informaciją“ projektas siūlo traktuoti, kaip meno reakciją į šią problemą ir galimus jos sprendimų būdus. Estetika ir informacija šiuo atveju tėra lygiaverčiai suvokimo ekvivalentai ir meno vertinimo kriterijai. Paroda „Estetika VS Informacija“ konceptualizuoja vieno išraiškos formato virtimą kitu menininkų instaliacijose, objektuose, videodarbuose, performansuose, tapyboje ir fotografijoje.

Rusijos menas – gyvai

Publikos dėmesiui – 16 Rusijos autorių, aktyvios kūrybos savaitė ir menas gyvai, susitikimai, paskaitos ir meistriškumo pamokos. Šiame projekte menininkai ir kuratoriai taps komanda. Autoriai savaitę kurs meno rezidencijoje ir parodų rūmų ekspozicinėje erdvėje, skaitys paskaitas, – taip supažindindami publiką su savo kūrybos kontekstu, šiuolaikinio Rusijos meno tendencijomis, aktualijomis ir problemomis.

Kuratorius iš Rusijos K.Bochorovas į Lietuvą pakvietė žymius viduriniosios ir sparčiai kylančius jauniausios Rusijos šiuolaikinio meno kartos kūrėjus, kurie reprezentuoja savo šalį prestižiškiausiuose pasaulio meno renginiuose – Venecijos, Stambulo, San Paulo, Maskvos, Dokumentos, Manifestos ir kitose meno bienalėse. „Kalbėdami apie Lietuvos identitetą, kultūros eksportą, Lietuvą neretai įvardijame kaip šalį tarp Rytų ir Vakarų. Neatsitiktinai „Kultūrpolis“ pristato vieno svarbiausių Rytų atstovo – Rusijos meną. Šios kontroversiškos šalies menas yra atviras, ekspresyvus bei novatoriškas, o vakarų patirtys neištrina rusiškojo identiteto kodų“, – sakė I.Kazakevičius.

Anot jo, pirmoji projekto „Estetika VS Informacija“  paroda – tai atsakymas į klausimą, kodėl Vakarų pasauliui įdomus Rusijos menas. Antrojoje projekto dalyje Maskvoje kitąmet KKKC pristatys Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkus.

Susitikimai su menininkais

Šiuolaikinio Rusijos ir Lietuvos meno projektas „Estetika VS Informacija“ startuos dar prieš vernisažą – ketvirtadienį.

Spalio 7 d. 17 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1) fotografas iš Rusijos Igoris Muchinas skaitys paskaitą (rusų kalba) apie formaliuosius betarpiškos fotografijos principus, kuriais remiasi savo kūryboje. I.Muchinas (g. 1961) fotografo karjerą pradėjo buvusioje Tarybų Sąjungoje, išgarsėjo fotografuodamas „perestroikos“ laikotarpio roko muzikantus. Jis pelnė fotografo intelektualo, gerai išmanančio fotografijos tradiciją ir gebančio žiūrovą provokuoti kūrybiniam dialogui, vardą. Jo meninė kalba – tai gyvo reportažo ir klasikinės formos sintezė.

Šiuolaikinio Rusijos meno pulsą bus galima pajusti susitikus su parodos dalyviais: grupe „Provmyza“ (Galina Myznikova ir Sergejus Provorovas), Dmitrijumi Bulnyginu, grupe „Kur bėga šunys“ (Natalija Grechova, Vladas Bulatovas, Aleksejus Korzuchinas, Olga Inozemceva), Davidu Ter-Oganianu, Aleksandru Pepeliajevu, grupe „Kupidon“ (Jurijus Albertas, Andrejus Filipovas, Viktoras Skersis), Alisa Ioffe, Valerijumi Čtaku, Anatolijumi Osmolovskiu. Spalio 7 d. 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1) kiekvienas kūrėjas pristatys savo kūrybą, atsakys į lankytojų klausimus.

Žurnalas, diskusijos ir ekskursijos

Parodos atidarymo dieną, 18 val., bene žymiausias Rusijos šiuolaikinio meno teoretikas, praeityje išgarsėjęs skandalingomis meno akcijomis Raudonojoje aikštėje, Anatolijus Osmolovskis pristatys naują, šių metų rugsėjį Maskvos meno rinkoje pasirodžiusį meno kritikos žurnalą „Bazė“ ir jame aptariamus aktualius šiuolaikinio meno aspektus. „Bazės“ kūrėjų nuomone, tai pirmasis šiuolaikinio meno žurnalas, tyrinėjantis priežastis, kurios verčia žmones vieną ar kitą meno kūrinį laikyti estetiškai patraukliu.

Anot leidėjų, žurnalo „Bazė“ tikslas – kalbėti apie meno kūrinio „sėkmės“, aktualumo, vertės kriterijus, apie meninio eksperimento ir meno kūrinio „atvirumo“ publikai svarbą.

Spalio 9 d. 12 val. projektą papildys apskritojo stalo diskusijos, kuriose Lietuvos ir Rusijos kuratoriai, menotyrininkai ir menininkai kalbėsis apie šiuolaikinio Rusijos meno ypatybes, meno terorizmą ir cenzūrą, regionalizmą ir Maskvos bienalės kontekstą, taip pat apie tai, kodėl Vakarams patinka Rusijos menas. 

Parodos laikotarpiu . kiekvieną trečiadienį nuo 18 val. bus rengiamos edukacinės ekskursijos moksleiviams. Jų metu bus galima išsamiau susipažinti su Rusijos šiuolaikinio meno scenos aktualijomis bei parodos autorių kūryba. Ekskursijas ves projekto kuratorius I.Kazakevičius.

Taip pat spalio 23, 30 d., lapkričio 6, 13 d. 12 val. KKKC parodų rūmuose vyks kūrybiniai savaitgaliai šeimoms. Būtina išankstinė registracija: 8 (46) 410 054, mob. 8 603 20 271, galerija@kulturpolis.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių