Quantcast

Barbės devyndarbės apsisprendimo kryžkelė (filmo recenzija)

Internete ilgokai mirgėjo naujos komedijos „Ir kaip ji viską suspėja?“ reklama ir pažadas, kad šis filmas visų pirma tikrai patiks visoms, kurios užaugo su „Cosmopolitan“ ir kultiniu serialu „Seksas ir miestas“.

Sėkminga komanda

Dar prie šio „sėkmės rinkinio“ reikėtų pridėti britų rašytojos Allison Pearson bestseleriu tapusį romaną, kuris buvo išleistas ir Lietuvoje. O filmo scenarijų parašė Aline Brosh McKenna, kurios plunksnai taip pat priklauso filmų „Viliojimo menas“, „Pamergė pagal užsakymą“ bei superhito „Ir velnias dėvi Prada“ scenarijai. Argi tokia moteriškas problemas gerai išmananti komanda galėjo apsirikti? Žinoma, ne!
Kaip suderinti motinystę ir darbą? Šią problemą rimtai ir juokais dabar nagrinėja ne tik solidžios dramos, bet ir „glamūrinio“ kino specialistai.

Rimtai ir kandžiai

Kas svarbiau – šeima ar karjera?  Vienareikšmiškai į šį klausimą gali atsakyti nebent užkietėjusios feministės. Visos kitos moterys panašias dilemas linkusios spręsti, pasitelkdamos begalę kompromisų ir išlygų. Pavyzdžių populiariojoje literatūroje ir žanriniame kine apstu. Ir, tiesą sakant, naujų argumentų seniai niekas nepasiūlo. Dažniausiai remiamasi principu – „kad vilkas būtų sotus ir avis liktų sveika“.

A.Pearson knyga ir pagal ją sukurta komedija primena moterį – niekad nežinai, ko iš jos tikėtis ir kas lemia, kad vieną nuotaiką akimirksniu gali pakeisti priešinga. Panašių nuotaikų kaitą jaučia ir filmo žiūrovai – čia specifines moteriškas problemas bandoma nagrinėti tai svajingos romantikos intonacijomis, tai iki ašarų juokingais pastebėjimais ir net kandžiai ironiškais apibūdinimais.

Dirbančios mamos kasdienybė

Filmo platintojai pagrindinę heroję, kurią jai būdinga maniera suvaidino vis dažniau šiuolaikinės mados ir elgesio ikona vadinama Sarah Jessica Parker, pristato taip: „Susipažinkite, Keitė Redi – talentinga prestižinio investicinio banko fondų valdytoja, žongliruojanti devyniomis skirtingomis valiutomis penkiose laiko juostose, vilkinti „Armani“ kostiumėliu, kaukšinti „Jimmy Choo“ aukštakulniais, liekna ir žavi blondinė, kuri iš visų jėgų stengiasi būti gera dviejų mylimų vaikučių mama ir gera žmona. Kaip seksis puikiai organizuotai, patraukliai, protingai ir turtingai Keitei suderinti motinystę ir atsakingą darbą?

Keitė skaičiuoja sekundes, kaip kitos moterys – kalorijas. Nesibaigiantys verslo susitikimai, ataskaitos klientams, pripučiamos pilys vaikų gimtadieniams, transatlantiniai pokalbiai, internetinis meilužis, reikli lengvapėdė auklė, netašytas australas viršininkas, kaltės jausmas, nuolatiniai priekaištai, apgavystės ir klastotės, nuovargis ir neviltis. Žodžiu, dirbančios mamos gyvenimo užkulisiai...“

Romanui laiko atsiranda

Ko gero, prie šio daugtaškio nėra ką ir pridurti. Nebent tai, kad herojės orbitoje retsykiais lyg meteorai šmėsteli ir keli personažai vyrai.
Šalia vulkaniško Keitės temperamento gana blankiai atrodo nevykėlis Ričardas (akt. Gregas Kinnearas), kuris lemiamu momentu dar ir darbo netenka. Užtai kai Keitės horizonte pasirodo Džekas Abelhameris (akt. Pierce‘as Brosnanas), tampa aišku, kad vieta naujam romanui perpildytoje Keitės gyvenimo programoje tikrai atsiras.

„Ir kaip ji viską suspėja?“ („I Don't Know How She Does It“) ***
Komedija. JAV, 2011 m. Rež. Douglas McGrathas. Vaidina S.J.Parker, P. Brosnanas, G. Kinnearas, Christina Hendricks, Kelsey Grammeris, Olivia Munn, Jane Curtin.

veiksmas 2
humoras 2
įtampa 2
erotika 1
siaubas 0



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių