Quantcast

Baleto šokėjai virsta choreografais ir fotografais

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras savo žiūrovams netrukus turėtų pateikti staigmeną. Baleto šokėjai kasdien pluša repetuodami ne žinomų choreografų, o savo pačių kurtus šokius.

Baleto batelius į šalį padėję šokėjai eksperimentuoja – kuria šokius, moko savo kolegas ir net fotografuoja repeticijas.

Iš šių kūrybinių dirbtuvių, pavadintų „Kūrybinis impulsas“, jau netrukus turėtų išeiti šalyje dar neregėtas baleto pasirodymas.

“Choreografinės  dirbtuvės turėtų būti neatsiejama savitą meninį įvaizdį siekiančios ugdyti baleto trupės dalis. Be naujų kelių, naujų raiškos formų, netgi naujos kalbos paieškų baletas būtų neįdomus menas, nepateikdamas žiūrovams staigmenų ir iššūkių, jis būtų miręs menas”, - teigia projekto sumanytojai.

Choreografai ir šokėjai repetuoja po pagrindinių teatro spektaklių repeticijų, net ir pavargę patys veržiasi mokytis naujovių.

„Pradėję projektą sulaukėme daugiau kaip dešimties jaunų pradedančiųjų choreografų paraiškų. Keli iš jų yra mūsų teatro baleto šokėjai, o vienas – net japonas. Jis vienas entuziastingiausių choreografų, ko gero ateityje bus visiems puikiai žinomas. Jau ir lietuviškai pradeda susikalbėti“, - portalui diena.lt sakė LNOBT baleto trupės vadove Rūta Railaitė-Butvilienė

Kūrybinėse dirbtuvėse pasireikšti galės ne vien būsimieji choreografai. Kaip teigia organizatoriai, šokėjai turės progą pajusti, ką reiškia organizuoti renginį ir visą darbo procesą, dirbti prie režisieriaus padėjėjo pulto, organizuoti reklamą ir viešuosius ryšius, rengti spektaklio programėlę, kurti kostiumus, atlikti techninius darbus scenoje.

Netrukus pačių šokėjų sukurti šokiai ir repeticijų metu padarytos nuotraukos bus parodytos vilniečiams.  15 choreografinių miniatiūrų spektaklis visuomenei bus pristatytas birželio 3 d. LNOBT didžiojoje scenoje.

„Sunku pasakyti, kaip mūsų publika priims tokius kūrinius. Lietuvos publika labiau mėgsta klasiką, naujieji modernūs šokiai jiems dar neįprasti“, - kalbėjo R.Railaitė-Butvilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių