Quantcast

Ar K.Donelaičio gimimo metinės bus įtrauktos į UNESCO sukakčių sąrašą?

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija kreipėsi dėl Kristijono Donelaičio 300-mečio įtraukimo į UNESCO 2014 metais minimų sukakčių sąrašą.

Kreipimesi pabrėžiama, kad „taip būtų prasmingai prisidėta prie vieno originaliausių Šviečiamojo amžiaus Europos rašytojų kūrybos sklaidos ir atkreiptas tinkamas dėmesys į vardą, kuris sudomintų įvairių valstybių kultūros veikėjus pateikti sumanymų ir darbų jo kūrybos tematika bei problematika“.

Klausimas dėl K.Donelaičio gimimo sukakties įtraukimo į minimų datų kalendorių bus svarstomas šių metų lapkričio mėnesį UNESCO 37-ojoje generalinėje konferencijoje, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Minint K.Donelaičio 300-ąsias metines taip pat numatyta ieškoti ir tirti K Donelaičio archyvinį palikimą Vokietijoje, surengti konfesinio, kultūrinio ir kalbinio paveldo fiksavimo ir tyrimo ekspedicijas Klaipėdos krašte, atnaujinti esamas bei rengti naujas ekspozicijas Tolminkiemio bažnyčioje ir klebonijoje, surengti K.Donelaičio poemos „Metai“ skaitymus užsienio kalbomis tarptautinėse knygų mugėse.

Tarp planų - ir atkuriamosios meninės dokumentikos filmas apie Mažąją Lietuvą ir Kristijoną Donelaitį, laidų ciklas apie jį, tradicinės ir virtualios parodos, įvairūs konkursai, spektakliai, simpoziumai, elektroninis „Metų“ vertimų katalogas.

Grožinės lietuvių literatūros pradininku laikomas evangelikų liuteronų pastorius K.Donelaitis gimė 1714 metais Tolminkiemyje tuometinėje Prūsijoje (šiuo metu - Karaliaučiais sritis), žymiausias jo kūrinys - poema „Metai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių