Quantcast

Antanavo koplyčiai grasina polaidžio vanduo

Pernai vasarą po 1,5 mln. litų kainavusios rekonstrukcijos duris tikintiesiems atvėręs XVIII amžiaus architektūros paminklas -Antanavo koplyčia - gali būti apsemtas polaidžio vandens, rašo „Lietuvos žinios“.

Antanavo kaimo Kazlų Rūdos savivaldybėje gyventojai dar rudenį pastebėjo, kad gruntinis vanduo skverbiasi į laidojimo rūsį, įrengtą po koplyčia.

Kaimo žmonės sakė nesuprantantys, kodėl restauruojant koplyčią pamiršta įrengti drenažą, kad vanduo koplyčioje nesirinktų. Gyventojai sakė nuogąstaujantys ir dėl koplyčios rūsio. Mat tai ne šiaip rūsys, jame palaidoti ilsisi ir buvusių koplyčios bei dvaro savininkų Šabunevičių palaikai.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Marijampolės teritorinio padalinio vadovas Algis Milius pripažino, kad iš tiesų „tokia problema egzistuoja“. Mat pasitelkus norvegų paramą buvo restauruota tik pati senoji medinė Antanavo koplyčia bei sutvarkyta nedidelė parko teritorija greta jos. Tačiau visas Antanavo dvaro parkas taip ir liko nepaliestas.

„Kai tik pradėjo semti koplyčios laidojimo rūsį, buvo išvalyti netoliese esantys grioviai, pralaidos. Tuomet problema kiek sumažėjo. Tačiau dar nežinoma, kas čia dėsis pavasarį“, - teigė A.Milius.

Valdininkas aiškino, esą visas į kultūros paveldo vertybių sąrašą įtrauktas Antanavo dvaro parkas yra žemoje, drėgnoje vietoje greta Šešupės, tad didesnis polaidis gali užtvindyti koplyčią.

„Mūsų turimomis žiniomis, ties koplyčia įrengto drenažo niekada nebuvo, bet dabar gali tekti jį pakloti“, - kitos išeities apsaugoti architektūros paminklą nemato Marijampolės teritorinio padalinio vadovas. Tačiau, anot jo, koplyčios atstatymo projekte to nebuvo numatyta.

Koplyčios savininkės, Kazlų Rūdos savivaldybės, meras Vytautas Kanevičius tikino, kad ne jų valioje pažaboti gruntinius vandenis. Ši bėda užgriūva, kai tik pakyla vandens lygis Šešupėje. Esą todėl gruntiniai vandenys ir semia koplyčios laidojimo rūsį, kuriame 1860 metais buvo palaidotas paskutinis dvaro savininkas Stanislovas Šabunevičius, o vėliau - ir jo sūnus bei marti.

Antanavo kaimo bendruomenės pirmininkė Reda Kneizevičienė patvirtino, kad iš tiesų jau pradėtas įgyvendinti Antanavo dvaro parko tvarkymo projektas, finansuojamas ES lėšomis.

„Bandysim gelbėti ir koplyčią, ir dvaro parką“, - viltingai prasitarė ji.

Antanavo dvaro parkas buvo įrengtas greta XVIII amžiaus antroje pusėje statytų dvaro rūmų. Jame buvo iškasti du nedideli tvenkiniai ir sujungti kanalu. Pietinėje parko dalyje, nuo Šešupės lankų pusės buvo iškastas platus ir gilus kanalas, juo mėgdavo plaukioti ponia ir svečiai. Būtent šis kanalas turėjo apsaugoti koplyčią nuo upės vandens pertekliaus. Tačiau sovietiniais metais parkas buvo nuniokotas, tvenkiniai apžėlė, visi kanalai užako. Parkas žmonėms vėl parūpo, kai prieš dešimtmetį buvo įkurta vietos bendruomenė.


Šiame straipsnyje: AntanavaskoplyčiaPaveldas

NAUJAUSI KOMENTARAI

jus

jus portretas
vietiniai ar ranku ir proto neturit?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių