Quantcast

Už nelegalią prekybą cigaretėmis – 1,2 mln. litų baudos

  • Teksto dydis:

Jonavos rajono policijos komisariate dėl akcizais apmokestinamų prekių laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimo pažeidžiant nustatytą tvarką praėjusiais ir šiais metais surašyta 115 administracinės teisės pažeidimo protokolų, paskirta baudų už 1,2 mln. litų.

2013 metais paskirta baudų už 439,4 tūkst. litų , o 2014 metais - 750,4 tūkst. litų. Sumokėta ir išieškota tik 3,6 tūkst. litų.

„Baudų praktiškai nesumoka didžioji dalis, nubaustų už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis, romų tautybės asmenų. Iš jų daugiau nei 15 asmenų prikaupę nemokėtų baudų nuo 20 iki 120 tūkst. litų“, - rašoma policijos pranešime.

O.B., gimusiai 1968 metais, skirta baudų už 120 tūkst. litų. M.O., gimusiai 1964 metais, skirta 105 tūkst. litų bauda, o Z.A., gimusiai 1965 metais, – 95 tūkst. litų.

Policijos teigimu, dauguma atvejų, baudų išieškojimas perduotas antstoliams, tačiau nėra turto, nėra pajamų, pakeisti viešaisiais darbais negalima – turi nepilnamečių vaikų.

Vykdydami priemones, skirtas išaiškinti nelegalios prekybos tabako gaminiais atvejus, 2014 metais Jonavos rajono policijos komisariato pareigūnai dėl akcizais apmokestinamų prekių laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimo pažeidžiant nustatytą tvarką“ surašė 62 protokolus už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis, jų laikymą, gabenimą.

Iš jų 24 romų tautybės asmenys bausti už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis šiais metais 41 kartą. 5 iš jų bausti daugiau kaip 3-4 kartus.

Per praėjusius metus nustatyti 53 pažeidimai. 47 iš jų padarė romų tautybės asmenys. Pareigūnai šiais metais rado ir paėmė 10 tūkst. 861 pakelį kontrabandinių cigarečių. Iš viso šiais ir praėjusiais metais rasta ir paimta 31 tūkst. 860 pakelių kontrabandinių cigarečių (2013 metais - 20 tūkst. 999 pakeliai). Šiais ir praėjusiais metais pradėta po 1 ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Siekiant visuomenę įtraukti į kovą su šešėline rinka imamasi ir netradicinių priemonių – pareigūnai dalyvauja nevyriausybinių organizacijų veikloje, kurioms rūpi romų tautybės asmenų užimtumo ir integravimo į visuomenę klausimai. Lietuvoje vykdomas romų integracijos į visuomenę projektas „Europos romų kultūros ir verslo parkas „Bahtalo drom“ (Laimingas kelias).


Šiame straipsnyje: cigaretėskontrabandapolicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių