Quantcast

Ukmergėje vaiko nužudymu įtariamas tėvas – nepakaltinamas

Ukmergėje savo vienerių metų vaiką nužudžiusiam tėvui prokuratūra prašo skirti priverstinį gydymą psichiatrinėje ligoninėje sustiprintomis sąlygomis – ekspertai nustatė, kad jis nusikaltimo metu negalėjo suvokti savo veiksmų.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti bylą, kurioje vyras kaltinamas nužudęs savo 1 metų ir 2 mėnesių sūnų. Pats kaltinamasis dėl savo būklės bylos nagrinėjime nedalyvauja, jis jau laikomas ligoninėje. Dalį bylos teismas nagrinėjo neviešame posėdyje – uždarame posėdyje apklaustas psichikos būklę tyręs ekspertas.

Nusikaltimas buvo įvykdytas 2016 metų lapkričio 14 dieną Ukmergėje, Vilniaus gatvėje. Tragedija įvyko, kai vaiko motina ligoninėje gimdė trečią vaiką. Kiti du vaikai buvo palikti tėvo ir močiutės priežiūrai. Sukrėsta motina taksi atvyko tiesiai iš ligoninės, ji namą rado pilną policijos, išsigandusius artimuosius ir negyvą sūnų. Bylos duomenimis, tėvas su broliu dar bandė gaivinti mažylį ir klausė greitosios pagalbos darbuotojų nurodymų, kaip atlikti gaivinimą. Atvykę greitosios medikai mažylį rado be gyvybės ženklų. Šeimą iki nelaimės jau lankė vaiko teisių apsaugos ir socialiniai darbuotojai.

Ikiteisminio tyrimo metu byloje buvo apklausti nepilnamečiai kaltinamojo šeimos nariai, taip pat kiti artimieji. Nepilnamečiai patvirtino, kad tėvas neskriaudė savo vaikų, niekada nevartojo alkoholio.

Kaip paskelbė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas, ukmergiškis įtariamas, kad negalėdamas suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti, suerzintas vaiko verkimo, įtariama, nužudė savo 1 metų ir 2 mėnesių sūnų. Ekspertai nustatė, kad mažamečiui buvo suduoti smūgiai į krūtinę ir pilvą. Mažamečiui lūžo šonkaulis, plyšo žarnos.

Nustatyta, kad vaikas mirė nuo vidinio nukraujavimo – skrodimo metu pilvo ertmėje buvo rasta 350 mililitrų kraujo. Tėvas pareigūnams sakė, kad jis tik paspaudė vaiko pilvą, kad jis miegotų, o pats su broliu nuėjo žiūrėti filmo.

Tuo metu vaiko motina ir močiutė patvirtino, kad tėvą erzindavo vaikų verksmas.

Tiesiog išeidavo iš namų, jis neramindavo vaikų, tiesiog išeidavo. Jis yra labai staigiai susinervinantis, alkoholio nevartoja. Susinervindavo, kai triukšmaudavo vaikai ar namuose buvo netvarka.

Moterys pastebėjo, kad vyras susierzindavo išgirdęs vaikų verksmą – jis tada išeidavo į šalia gyvenančios motinos namus gerti kavos.

„Tiesiog išeidavo iš namų, jis neramindavo vaikų, tiesiog išeidavo. Jis yra labai staigiai susinervinantis, alkoholio nevartoja. Susinervindavo, kai triukšmaudavo vaikai ar namuose buvo netvarka“ ,– ikiteisminio tyrimo metu pasakojo moterys.

„Po skrodimo paaiškėjo, kad mirtis smurtinė. Iš pradžių manyta, kad susižalojo, kai išslydo iš močiutės rankų, kai buvo prausiamas vonioje. Ekspertas nurodė, kad kiti atvejai atmetami dėl laiko ir dėl sužalojimo padarymo mechanizmo. Buvo pakankamai sunku nustatyti, kad įvyko šeimoje, visi norėjo pasirodyti iš gerosios pusės“, – salė prokuroras.

Bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kad dar 2015 metais vyras jau buvo pripažintas nepakaltinamu vagysčių byloje – kažkieno paprašytas vyras kelyje nurinko metalinius dangčius, atvežė ir viešai padėjo kieme.

Prokuroras V. Sergejevas po posėdžio žurnalistams sakė, kad ekspertai ukmergiškį rekomendavo laikyti būtent sustiprinto režimo sąlygomis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje, nors dar egzistuoja griežto ar ambulatorinio bendro stebėjimo režimai.

„Ekspertas papasakojo, kokia jo liga. Susidarė įspūdis, kad jis pakankamai turi tam tikrų pavojingų bruožų. Visuomenei jis kels tam tikrą rūpestį“, - sakė V. Sergejevas.

Ukmergiškio advokatas Valentinas Giriūnas, kuriam ne kartą teko bendrauti su kaltinamuoju kitose bylose, sako netikintis, kad jo klientas galėjo taip pasielgti su savo vaiku.

„Byloje tiesioginių įrodymų nėra. Jis pats neigia, kad sudavė smūgius“, – žurnalistams sakė gynėjas.

Posėdyje buvo apklaustas vaiko mirties priežastį tyręs ekspertas Sigitas Laima.

Teisėja Virginija Liudvinavičienė jo teiravosi, ar kiti sužalojimai ir įvykiai galėjo turėti įtakos vaiko mirčiai – byloje buvo duomenų, kad iki įvykio vaikas buvo išslydęs iš rankų senelės rankų, o viena mergaitė žaisdama galėjo jį prispausti jį prie lovos. Ekspertas pasakė, kad mažai tikėtina, kad šie įvykius galima sieti su vaiko mirtimi, ekspertas taip pat atmetė prielaidą, kad berniukas mirė dėl gaivinimo metu padarytų sužalojimų. Vaikas prieš mirtį buvo maitinamas, tačiau, pasak eksperto, pakitimų, būdingų užspringus maistu, tyrimo metu nebuvo rasta.

Sūnaus nužudymu įtariamas tėvas nuo vaikystės turi psichinę negalią.

Advokatas V. Giriūnas posėdyje pasvarstymui iškėlė mintį, kad valstybė nesprendžia tokių asmenų lytinės aistros tenkinimo problemų.

Teismas nutartį šioje byloje skelbs penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visi

Visi portretas
Jie ten tipo nepakaltinami romai kruvos vasiku o proto nulis

Anonimas

Anonimas portretas
Otai ka motina irgi nepakaltinama,jeigu su tokiu gyveno ir dar vaikus gimde...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių