Quantcast

Teismui perduota neblaivios vairavusios Panevėžio teisėjos G. Kazilionienės byla

Prokuratūra baigė tirti ir teismui perdavė neblaivios vairavusios buvusios Panevėžio teisėjos Gražinos Kazilionienės bylą.

Prašymą nutraukti ikiteisminį tyrimą ir perduoti įtariamąją pagal laidavimą artimai giminaitei tyrimui vadovavusi Utenos prokurorė atmetė, pranešė Generalinė prokuratūra.

Panevėžio apylinkės teismo Panevėžio rūmų teisėja, 56 metų G. Kazilionienė policijos ekipažo buvo sustabdyta lapkričio 1-ąją.

Tą dieną, šiek tiek po 13 val., policija gavo pranešimą apie netoli Panevėžio pavojingai po kelią manevruojantį automobilį BMW 530.

Pareigūnų sustabdyta G. Kazilionienė sutiko pasitikrinti blaivumą, alkoholio matuokliu jai buvo nustatyta 1,85 promilės alkoholio (vidutinis girtumo laipsnis).

Lapkričio 15 dieną prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu G. Kazilionienė atleista iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kelių eismo saugumo taisyklių pažeidimo, kai alkoholio kiekis kraujyje didesnis nei 1,5 promilės.

Tyrimą atliko Anykščių rajono policijos komisariato pareigūnai, o jiems vadovavo Utenos apylinkės prokuratūros prokurorė Jolita Umbrasienė. 

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorė J. Umbrasienė gavo buvusio teisėjos šeimos narės prašymą atleisti įtariamąją nuo baudžiamosios atsakomybės ir perduoti jai pagal laidavimą. Šį prašymą prokurorė atmetė ir, surašiusi kaltinamąjį aktą, bylą perduoda nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Savo nutarime prokurorė konstatavo, kad G. Kazilionienė galbūt padarė vieną šiurkščiausių ir pavojingiausių Kelių eismo taisyklių pažeidimų – vairavo transporto priemonę būdama neblaivi, kai jos kraujyje buvo daugiau nei 1,5 promilės alkoholio.

Pasak prokurorės J. Umbrasienės, šventinę lapkričio 1 dieną, esant dideliam eismo intensyvumui, magistraliniu keliu Vilnius-Panevėžys važiuodama neblaivi G. Kazilionienė kėlė realų pavojų ir savo, ir kitų eismo dalyvių sveikatai ar net gyvybei.

„Šios nusikalstamos veikos aplinkybės rodo tai, kad įtariamoji, būdama teisininkė, žinodama ir suprasdama jai inkriminuojamos nusikalstamos veikos pavojingumą, ignoravo galimas kilti neigiamas pasekmes, žinojo, kad baudžiamasis įstatymas imperatyviai draudžia vairuoti transporto priemones esant neblaiviam, vairavo automobilį kai jos kraujyje buvo 1,88 promilės alkoholio. Tai rodo didelį įtariamosios neatsakingumą, pareigos laikytis galiojančių įstatymų nebuvimą“, – rašoma prokurorės nutarime.

Prokurorė taip pat suabejojo ir laiduotojos tinkamumu – ji pati turi dvi galiojančias administracines nuobaudas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, todėl nėra pakankamo pagrindo manyti, kad turės įtaką G. K., kad pastaroji daugiau nebenusikalstų.

Atsisakymas perduoti asmenį pagal laidavimą ikiteisminio tyrimo metu neužkerta kelio tam pačiam ar kitam laiduotojui pateikti tokį prašymą nagrinėjant bylą teisme.

Šią bylą nagrinėsiančiam teismui taip teks nustatyti, kam priklauso automobilis BMW, kurį vairavo kaltinamoji.

Ikiteisminio tyrimo metu G. Kazilionienė pateikė pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią spalio 30 dieną šį automobilį ji pardavė vienam Panevėžio rajono gyventojui. Pirkėjas už automobilį atsiskaitė, tačiau savo vardu dar nebuvo persiregistravęs ir leido G. Kazilionienei kelias dienas juo naudotis.

Už vairavimą esant neblaiviam, kai alkoholio koncentracija viršija 1,5 promilės, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki vienerių metų arba areštą iki 90 parų, arba baudą iki 500 MGL (19 tūkst.) eurų bei vieną arba dvi baudžiamojo poveikio priemones – teisės vairuoti atėmimą iki trejų metų, ir/ar automobilio konfiskavimą.

G. Kazilionienė per Teisėjų tarybos posėdį lapkritį sakė, kad įvykis dėl neblaivumo buvo tikrai atsitiktinis atvejis. Ji pasakojo, kad ją ištiko šokas dėl šeiminių aplinkybių.

„Išgėriau raminančių, į kaimo kapines važiavau nusiraminti. Labai gailiuosi. 23 su puse metų dirbau, neturėjau nuobaudų, jau 33 metus vairuoju automobilį, irgi nebuvo jokių nuobaudų, negalvojau, kad galėjau pripūsti“, – sakė G. Kazilionienė.

Ji sakė, kad iš vakaro šventė gimtadienį, pasveikinti buvo atvykę giminaičiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
na apie prisprogusį prokurorą kaunadienis nieko nerašo.Tai tabu.

justas

justas  portretas
dar nenuteuse girtos teisejos o jau pagavo girta prokurora
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių