Quantcast

Teismo nuosprendis: nugriauti prie smegduobės stovinčią sodybą

  • Teksto dydis:

Biržų rajono apylinkės teismas patenkino Panevėžio apygardos prokuratūros ieškinį, kuriuo buvo reikalaujama nugriauti prie smegduobės stovinčią sodybą.

Žmonėms pavojų keliančius pastatus dabartiniai savininkai privalės nugriauti per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos, pranešė Generalinė prokuratūra.

Praėjusių metų pabaigoje į Panevėžio apygardos prokuratūrą kreipėsi grupė Biržų kaimo gyventojų. Žmonės atkreipė prokurorų dėmesį į susiklosčiusią keistą situaciją - maždaug prieš dešimtmetį minėtame kaime gyvenusios vienos šeimos sodyba buvo pripažinta pavojinga gyventi dėl karstinių reiškinių. Kieme atsivėrus smegduobei, buvo atlikti geologiniai tyrimai. Specialistai nustatė, kad namo kampuose susiformavusios karstinės įgriuvos, yra reali grėsmė, kad sodybos pastatai gali bet kada sugriūti, todėl žmonėms pavojinga toliau čia gyventi.

2006 metų rugpjūtį buvo pasirašyta sutartis tarp Panevėžio apskrities viršininko administracijos ir šios sodybos savininkės A.C. Pastaroji įsipareigojo su šeima išsikelti gyventi į saugią vietovę ir per 6 mėnesius nuo išsikėlimo nugriauti pavojingais pripažintus statinius – gyvenamąjį namą ir ūkinius pastatus bei juos išregistruoti iš Nekilnojamojo turto registro. Savo ruožtu Panevėžio apskrities viršininko administracija sodybos savininkei sumokėjo 76 tūkst. litų (daugia nei 22 tūkst. eurų) kompensaciją, skirtą iš dalies kompensuoti šeimos turtinius nuostolius.

A.C. 2014 metų vasarį minėtą žemės sklypą ir nenugriautus pastatus Biržų kaime pardavė. Pirkimo-pardavimo sutartyje nurodyta, kad pastatai turi būti nugriauti, o pirkėjai patvirtino, kad yra susipažinę su perkamo turto fizine ir technine būkle bei atliktų geologinių tyrimų minėtame žemės sklype išvadomis. Naujieji savininkai įsipareigojo per pusę metų nuo pirkimo-pardavimo sutarties sudarymo keliančius pavojų pastatus nugriauti.

Šiam terminui einant į pabaigą, 2014 metų liepos mėnesį, sodyba su vis dar nenugriautais statiniais buvo dar kartą parduota. Ją nusipirko viena Biržuose registruota uždaroji akcinė bendrovė. Nors ir šis naujasis savininkas įsipareigojo per pusę metų nuo sutarties pasirašymo nugriauti šiuos pastatus, keliančius pavojų žmonių gyvybei, šios pareigos nevykdo iki šiol. Negana to, minėtame gyvenamajame name netgi buvo atliekami renovacijos darbai.

Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso skyriaus prokuroras Remigijus Senkus, surinkęs visą reikalingą informaciją, su ieškiniu kreipėsi į Biržų rajono apylinkės teismą, prašydamas apginti viešąjį interesą. Prokuroras teismo prašė įpareigoti dabartinį sodybos pastato savininką per 3 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti gyvenamąjį namą ir ūkinius pastatus, keliančius pavojų žmonių gyvybei. Jei savininkas tokio reikalavimo neįvykdys, įpareigoti Biržų rajono savivaldybės administraciją nugriauti pastatus savo lėšomis, vėliau jas prisiteisiant iš jų savininko.

Biržų rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs šią civilinę bylą, prokuroro ieškinį nusprendė patenkinti visiškai.

Viešąjį interesą apgynusio prokuroro R. Senkaus nuomone, šioje byloje viešasis interesas pažeistas dviem aspektais - Panevėžio apskrities viršininko administracija likviduota, o Biržų rajono savivaldybės administracija nesiėmė priemonių, kad pavojingi statiniai būtų nugriauti.

„Telieka džiaugtis, kad į viešumą šią problemą iškėlė patys biržiečiai. Prokuratūra šiuo atveju privalėjo ginti viešąjį interesą, nes žmogaus gyvybė, sveikata ir saugi gyvenamoji aplinka yra svarbiausios vertybės“, – sakė prokuroras R.Senkus.

Be to, prokuroro nuomone, iki galo neįvykdžius sutarties sąlygų ir nenugriovus pastatų, viešasis interesas pažeidžiamas ir kitu aspektu – valstybės lėšos panaudotos nepagrįstai.


Šiame straipsnyje: SodybasmegduomėBiržaiteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių