Quantcast

Sugriežtinta neblaivių, pavojingai ir chuliganiškai vairuojančiųjų atsakomybė

  • Teksto dydis:

Seimas penktadienį priėmė Baudžiamojo kodekso ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis sugriežtinta atsakomybė už šiurkščiausias, eismo saugumui įtaką darančias veikas - t. y. vairavimą esant neblaiviems, pavojingą ir chuliganišką vairavimą. Be to, buvo panaikinta vadinamoji įstatymų spraga, galbūt sudaranti sąlygas neblaiviems vairuotojams išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Nuo 2019 m. balandžio 1 d. įsigaliojančios Baudžiamojo kodekso pataisose numatyta, kad vairuotojas, kuriam nustatytas 1,51 ir daugiau promilės neblaivumas, taip pat tas, kas mokė praktinio vairavimo, būdamas neblaivus ir kuriam nustatytas 1,51 ir daugiau promilės neblaivumas, taip pat tas, kuris vengė neblaivumo patikrinimo, kai jam buvo nustatyta neblaivumo požymių arba vartojo alkoholio po eismo įvykio, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų, taip pat gali būti konfiskuotas automobilis ir atimama teisė vairuoti iki 5 metų.

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos, sukėlęs eismo įvykį, kuriame nukentėjusiam asmeniui buvo padaryta didelės turtinės žalos, arba buvo sutrikdyta žmogaus sveikata, arba eismo įvykį, kuriame žuvo žmogus, vairuotojas laikomas neblaiviu ir traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, kai jam nustatomas didesnis kaip 0,41 promilės neblaivumas, taip pat, jeigu jis vengia pasitikrinti neblaivumą arba vartojo alkoholio po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisomis, piniginė bauda vairuotojams, kuriems buvo nustatytas 0,41-1,5 prom. neblaivumas, padidinta kone 2,5 karto, ir nuo šių metų balandžio 1 d. sieks 800-1 100 eurų, taip pat taikant teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 1 metų iki 1 metų 6 mėnesių. Jeigu toks vairuotojas sukels eismo įvykį, kuriame nebus sužeista žmonių ir nebus padaryta didelė žala, piniginė bauda sieks 1 200-1 500 eurų (teisės vairuoti atėmimo terminas lieka nepakeistas, nuo trejų iki penkerių metų, taip pat gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas).

Administracinio nusižengimo kodekso pataisomis sugriežtinama atsakomybė už pavojingą ir chuliganišką vairavimą, Kelių eismo taisyklėse nustatyto draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimus, padarytus neblaivių arba teisės neturinčių vairuotojų. Šių asmenų atsakomybė už tokius pažeidimus numatoma nuo 450 iki 1 500 eurų, o teisės vairuoti atėmimas siekia maksimalų 5 metų terminą.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2018 metais šalies keliuose buvo nustatyti 9 949 neblaivūs vairuotojai, 4 945 iš jų buvo nustatytas didesnis negu 1,5 prom. girtumas. Palyginti su 2017-aisiais, nustatytų neblaivių vairuotojų buvo daugiau, tačiau vairuotojų, kuriems taikyta baudžiamoji atsakomybė, sumažėjo 5 procentais.

Per metus policijos pareigūnai šalies keliuose išaiškino 2 436 pavojingai ir chuliganiškai vairavusius asmenis, 9 997 teisės vairuoti neturinčius asmenis, iš 1 294 vairuotojų už kitus Kelių eismo taisyklių pažeidimus anksčiau jau buvo atimta teisė vairuoti, 254 vairuotojai pakartotinai vairavo transporto priemones neblaivūs, nors teisė vairuoti už vairavimą neblaiviems iš jų jau buvo atimta.

Dėl neblaivių vairuotojų kaltės 2018 metais žuvo 101 žmogus, sužeisti 2 818 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių