Quantcast

Ruklos gyventojai pabėgėlius apmėtė akmenimis

  • Teksto dydis:

Policija pranešė, kad vietiniai Ruklos gyventojai penktadienį apmėtė akmenimis sirus. Policija sulaikė du įtariamuosius.

Sulaikyti du paaugliai

„Atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus yra nustatyti du įtariamieji, galbūt įvykdę šį nusikaltimą. Jie sulaikyti, šiuo metu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai“, – BNS penktadienį sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Darius Žukauskas.

Pasak jo, vienam sulaikytajam yra 14-lika, kitam – 15-lika metų.

Policijos duomenimis, Karaliaus Mindaugo g. du iš mokyklos grįžtančius keturiolikmečius Sirijos piliečius iškoneveikė, apstumdė ir apmėtė akmenimis du vietiniai jaunuoliai.

Pabėgėlių priėmimo centro darbuotoja iškvietė greitąją medicinos pagalbą, nes vienam Sirijos piliečiui likusios rausvos žymės kūne, o kitam – pradėjo svaigti galva, pasireiškė pykinimas.

Nesureikšmina įvykio

Rukloje yra įsikūręs pabėgėlių priėmimo centras, kuriame šiuo metu gyvena daugiau nei 130 pabėgėlių iš Artimųjų Rytų, perkeltų pagal Europos Sąjungos (ES) programą.

Centro direktorius Robertas Mikulėnas sako neturintis duomenų, kad sirų vaikai būtų rimtai nukentėję. Jis nesureikšmina įvykio ir sako, kad panašių konfliktų kyla ir tarp vietinių gyventojų, ne tik tarp lietuvių ir migrantų vaikų.

„Ėjo vaikai iš mokyklos, kažką apsižodžiavo, apsistumdė – dabar vyksta policijos tyrimas“, – sakė jis.

„Manau, tai nebūtų eskaluojama, jei konfliktas būtų tarp lietuvių. Nežinau, ar tai kažką rodo, ar gali kažką parodyti. Tai greičiausiai kažkokie sutapimai“, – svarstė R. Mikulėnas.

Kaip sutapimą jis įvardijo ir tai, kad būtent penktadienio rytą vyko centro organizuotas pabėgėlių tėvų susitikimas su mokyklos vadovybe, pedagogais, socialiniu darbuotoju, Jonavos rajono savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojais.

„Darėme planinį renginį dėl vaikų lankymo, dėl pareigų, auklėjimo ir taip toliau. Ir štai – še tau. Kaip iš giedro dangaus toks įvykis grįžtant iš mokyklos“, – stebėjosi centro vadovas. Jis sako, kad lietuvių tėvai ir vaikai šiame susitikime nedalyvavo.

Sirai paaugliai buvo užpulti praėjus beveik porai savaičių po to, kai du nepažįstami jaunuoliai užsipuolė dvi pabėgėlių priėmimo centro gyventojas – sirę ir irakietę, kurios vežimėlyje vežėsi mažametį vaiką. Asmenys užstojo joms kelią, neleido praeiti, o bandant ištrūkti sugriebė už drabužių ir vienai jų sulaužė akinius.

Dėl to kilo pabėgėlių nepasitenkinimas – apie trisdešimt asmenų buvo pasiryžę patys aiškintis situaciją, bet pasikalbėję su pareigūnais, tokių planų atsisakė. Po šio incidento Rukloje Kauno apskrities pareigūnai buvo susitikę su vietiniais gyventojais, apsilankė ir pas pačius pabėgėlius. Dėl įvykio šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Pagal ES programą Lietuva yra įsipareigojusi priimti 1105 pabėgėlius iš Artimųjų Rytų. Šiuo metu į šalį perkelta beveik du šimtai asmenų.

Gėda dėl lietuvių

Išpuolius prieš pabėgėlius Rukloje vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas sieja su miestelyje didėjančiu imigrantų iš Artimųjų Rytų skaičiumi.

„Aš manau, kad šiuo metu atvykusių į Ruklą yra daug. Daugiau jų vaikšto gatvėmis, dėl to padaugėjo išpuolių“, -  BNS penktadienį sakė ministras.

T. Žilinskas sakė, kad jam gėda dėl netolerantiškų lietuvių elgesio.

„Apie kokią toleranciją galime kalbėti kitataučiams, kitų religijų atstovams, kai mes savo vaikus patys tai į šulinius mėtome, tai nuodijame? Ko gero, mums rimtai reikėtų susirūpinti savo piliečių švietimu“, – teigė ministras.

Jis tvirtino, kad po penktadienio išpuolio Rukloje policija pajėgų miestelyje nestiprins. Pasak T. Žilinsko, jau po ankstesnio incidento pradėtas intensyvus patruliavimas gatvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ar ne patys tie 'pabėgėliai' ir pasamdė tuos benamius?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių