Quantcast

Policijos perspėjimas: plintas virusas, reikalaujantis susimokėti baudą

  • Teksto dydis:

Lietuvos kriminalinės policijos biuras įspėja, kad artimiausiu metu gali paplisti kompiuterinis virusas, kuris skirtas apgaule išvilioti pinigus iš kompiuterių vartotojų prisidengiant Lietuvos teisėsaugos įstaigų vardu.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras įspėja, kad artimiausiu metu gali paplisti kompiuterinis virusas, kuris skirtas apgaule išvilioti pinigus iš kompiuterių vartotojų prisidengiant Lietuvos teisėsaugos įstaigų vardu.

Kompiuterinis virusas „užrakina“ užkrėstą kompiuterį, o kompiuterio vartotojui parodo pranešimą su Lietuvos teisėsaugos įstaigų simbolika ir melagingu pranešimu apie tai, kad kompiuteris užblokuotas dėl kompiuterio vartotojo neva padarytų teisės pažeidimų. Tam, kad atblokuotų kompiuterį, vartotojo prašoma sumokėti 300 Lt „baudą“.

"Įspėjame gyventojus, kad tokie atvejai yra pasikėsinimas sukčiauti ir patariame jokiu būdu nepervedinėti pinigų nusikaltėliams. Pastebėjus tokius atvejus prašome apie juos informuoti Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybą (toliau – NEETV) nurodytais telefonais arba elektroniniu paštu: 8-5-271 9613, 8-5-271 9820, cyberpolice@policija.lt

Lietuvos kriminalinės policijos biuras ypač didelį dėmesį skiria nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimui ir prevencijai. Ypatingai dėmesys skiriamas organizuotų nusikaltėlių grupių, nusikaltimams vykdyti naudojančių kenkimo programinę įrangą (kompiuterinius virusus), nusikaltimų tyrimui. 2013 metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai į teismą perdavė daugiau kaip pusšimtį organizuotų asmenų grupių padarytų nusikalstamų veikų epizodų. Šios nusikalstamos veikos buvo padarytos panaudojant kompiuterių virusus. Šiuo metu NEETV atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose dėl nusikalstamų veikų, kurios padarytos panaudojant kompiuterių virusus, įtarimai pareikšti daugiau kaip keletui dešimčių asmenų.

Būtina pažymėti, kad nusikaltėliai kompiuterių virusus naudoja įvairiais būdais. Tačiau jų tikslas iš esmės yra vienas – finansinė nauda. Nusikaltėliai nuolat ieško naujų būdų kompiuteriams užkrėsti.

Tam, kad išvengti kompiuterių virusų, kompiuterių vartotojams rekomenduojame naudoti tik legalią programinę įrangą. Tiek operacinės sistemos, tiek antivirusinė programinė, tiek ir tokia populiari programinė įranga, kaip "Adobe Reader", "Flash Player", "Java", interneto naršyklės privalo būti nuolat atnaujinamos. Nerekomenduojame atidarinėti failų ir nuorodų, gautų iš nepatikimų šaltinių. Aptikus virusą kompiuteryje, tuo atveju, kai savarankiškai antivirusinių programų pagalba nepavyksta viruso ištrinti, rekomenduojame kreiptis į kvalifikuotus specialistus arba iš naujo įdiegti operacinę sistemą", - skelbiama pranešime.

Papildomos informacijos apie tai, kaip būti saugiam internete, galite rasti Ryšių reguliavimo tarnybos Nacionalinio elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinio tinklalapiuose www.cert.lt bei www.esaugumas.lt.


Šiame straipsnyje: virusaspolicijabaudakompiuteris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pavelas Orlauskas

Pavelas Orlauskas portretas
as irgi pagavau sita virusa pradzioje isigandau paskuj pastebejau kad rasoma buvo nie Lietuviu kalba ir tinklapio adresas ne .lt o .com sugalvojau paziureti internete ar tai tiesa ir radau sita skelbima

Airidas

Airidas portretas
Sis virusas uzpuole mane tik panaudojus credito kortele,perejus iskart i kita puslali ismeti ka turiu nelegaliu failu ar ziurejas nelegalu video kuris ira saugomas nuo vaiku ir reikalaujntis susimoketi bauda per 48h o kitaip uzblokos jusu personala ,beto sita puslapi uzkirto nejo nei narsykles isjunkt o antivvirusinei suregavus iskart parode-trojan virusa,taigi gal zinot kas bus po 48h:D ?

Tauragiškis

Tauragiškis portretas
Kad galėčiau patikėti savo ausimis įsirašiau tuos pokalbius į diktofoną,o kad mūsų kriminalizuotoje temidėje įrašo teismas,kaip įprasa su skurdžiais nepaskaitytų neteisėtu,apie įrašo darymą ranešiau pareigūnams.Bet kam Lietuvoje tai įdomu?Neseniai rašiau Policijos departamento imuniteto išsireklamavusiems veikėjams,apie tauragės policijos galimai nusikaltimus,tai"ni privėta ni atvėta',kaip ir prie Aleksandro Katino buvusi PD vidaus tyrimų valdyba kaip įsitikinau buvo reikalinga ne gaudyti prisidirnbusius kolegas, o traukti juos nuo kaliūzės,ar bent jų nusikaltimams užkardyti(turiu to dokumentalių įrodymų).Kam tada čia reklamuotis vaidinant doruolius ,kaip iminitetininkų vadas?Nesuprantu už ką Lietuvoje mes mokame policijai,kuri manytina 240 sadistų siunčia vaikus pagązdinti,nėščias moteris pakankinti ,senukams tarpkojus padaužyti šautuvų buožėmis,kitus senukus išmesti iš jų namų,ar seimo nariais asfaltus prieš gėjų kojas nuvalo
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių