Quantcast

Pernai sulaikyta kontrabandos už 35 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos muitinės pareigūnai pernai, pirminiais duomenimis, sulaikė kontrabandinių ir neteisėtai gabentų prekių už beveik 35 milijonus eurų, skelbia Muitinės departamentas.

Pernai sulaikytas didžiausias kontrabanda gabentų tabako gaminių kiekis nuo pat Lietuvos muitinės atkūrimo prieš 26-erius metus.

Muitininkams įkliuvo daugiau kaip 238 milijonai vienetų cigarečių (beveik 12 milijonų pakelių), įvertintų beveik 30 milijonų eurų. 2015 metais buvo konfiskuota 219 mln. vnt. cigarečių (apie 11 mln. pakelių) už 26,5 milijono eurų.

Didžiausias smūgis buvo suduotas kontrabandininkų grupuotei, kuri prisidengdama užsienyje registruotomis ofšorinėmis įmonėmis, į ES rinką dideliais kiekiais kontrabandos būdu, klastodami dokumentus, įvežė rūkalus. Tokie šešėliniai prekeiviai, prisidengdami iš pirmo žvilgsnio teisėtomis muitinės procedūromis, daugybę sykių gabena cigaretes iš valstybės į valstybę. Nutaikius patogų momentą ir suklastojus dokumentus, rūkalai tiesiog pradingsta iš legalios apyvartos ir realizuojami juodojoje rinkoje.

Kruopščiai planuotos operacijos metu Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sandėliuose Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje aptiko daugiau nei 3 mln. pakelių (tiek rūkalų vos sutalpintų 5 krovininiai vilkikai) įvairių rūšių cigarečių. Rūkalai į ES galėjo būti įvežti kontrabandos būdu ir turėjo „nusėsti“ ES šalių juodosiose rinkose. Sulaikytos kontrabandos vertė siekia beveik 8 mln. eurų ir tai yra neabejotinai didžiausias cigarečių kontrabandos sulaikymas Lietuvoje 2016-aisiais.

Šiuo metu bendradarbiaujant su užsienio teisėsaugos pareigūnais nustatomi šiai grupuotei priklausantys asmenys.

„Tyrimas tęsiamas ir kontrabandos organizatoriai atsakomybės neišvengs“, – teigia muitinė.

Kitą stambų sulaikymą muitininkai atliko kelyje tarp Panevėžio ir Pasvalio, kuriame sustabdė krovininį vilkiką, vežusį net 420 tūkst. pakelių nelegalių cigarečių, nesudėtingai užmaskuotų vos dviem sandarinimo putų krovinio paletėmis.

Pasak Muitinės departamento, šis atvejis tik patvirtino pastarųjų metų tendenciją – baltarusiškų cigarečių kontrabandą vis dažniau bandoma į Lietuvą įvežti per Latviją.

Lietuvos muitininkai sako, kad jie daug prisidėjo prie šešėlio mažinimo Lietuvoje – pastaraisiais metais jis susitraukė daugiau kaip dvigubai ir šiuo metu siekia 17,5 proc. Tam įtakos turėjo investicijos į žmogiškuosius išteklius ir modernią rentgeno įrangą, padedančią muitininkams greičiau aptikti kontrabandos krovinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių