Quantcast

Patvirtinta: J. Miltinio teatro vadovas reikalavo aktorės su juo permiegoti

  • Teksto dydis:

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovas Linas Zaikauskas seksualiai priekabiavo prie savo darbuotojos, nustatė lygių galimybių kontrolierė.

„(...) išdėstytos aplinkybės sudaro pagrindą teigti, jog Juozo Miltinio dramos teatro vadovo elgesys, išreikštas pareiškėjos atžvilgiu, laikytinas seksualiniu priekabiavimu“, – teigiama kontrolierės tyrimo išvadoje.

Joje konstatuota, kad L.Zaikauskas pažeidė Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson žurnalistams pirmadienį teigė nekomentuosianti galimų sprendimų dėl L.Zaikausko, kol nėra gavusi oficialių Lygių galimybių kontrolierės tarnybos išvadų.

Kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nurodo, kad teatro vadovo seksualaus pobūdžio elgesys pasireiškė prievartiniu bučiavimu, stipriu suėmimu ir priglaudimu prie savęs, priminimais apie „prievolę“ turėti lytinius santykius su juo po premjeros, grasinimais prarasti darbą.

Dokumente teigiama, kad toks elgesys buvo nepageidaujamas, užgaulus, o jo tikslas – sukurti pareiškėjai bauginančią aplinką, baimę prarasti darbą.

„Nagrinėjamu atveju pareiškėja, jausdama vadovo seksualinio pobūdžio elgesį jos atžvilgiu, kreipėsi į jį, teigdama, jog jis painioja darbinius ir asmeninius reikalus, kas yra nepageidautina. 2017 metų kovo 19 dieną garso įrašas patvirtina, jog vadovas turėjo tikslą po premjeros patenkinti savo seksualinius poreikius su pareiškėja, teigdamas, jog pareiškėjai tai turėjo būti žinoma nuo repeticijų pradžios“, – rašoma Lygių galimybių kontrolierės tarnybos medžiagoje.

Garso įraše, kuris cituojamas tyrimo išvadoje, girdėti, kad aktorei pareiškus, jog ji „nemiegos“ su L.Zaikausku, šis pasakė: „ jeigu man tu esi nebereikalinga, tai nebereikalinga (...) sutarkim, pabūsi iki sezono pabaigos ir išeik, ir žinok, jei tu norėsi būti aktore, tai tik ne Lietuvoje. Visi teatrų vadovai turės užsirašę pavardę „(duomenys neskelbtini) “ (...). Tiesiog žinok, kad nė vienas teatro vadovas tavęs nepriims.“ Į merginos klausimą: „kodėl?“, vadovas atsakė: „nes aš taip noriu.“

„Tokie vadovo teiginiai suponuoja išvadą, jog jis tikslingai kūrė pareiškėjai bauginančią, žeminančią ir įžeidžiančią aplinką, su tikslu įgyvendinti savo seksualinio pobūdžio geismų patenkinimą. Visuotinai žinoma aplinkybė, jog bauginimas yra viena iš manipuliavimo žmogumi priemonė“, – teigiama lygių galimybių kontrolierės išvadoje.

L.Zaikausko pateikti paaiškinimai joje įvertinti kritiškai. Anot tyrimo, surinkta medžiaga paneigia teatro vadovo argumentus, kad galimai seksualaus pobūdžio veiksmai buvo tik personažo emocijų išraiška.

Teatro vadovas Lygių galimybių kontrolierės tarnybai paaiškino, kad skunde išdėstyti argumentai yra absoliutus šmeižtas jo atžvilgiu. Jis teigė, kad Vadovas nurodo, kad su aktore Erika Račkyte buvo dirbama ilgą laiką, jo režisuojamame spektaklyje „Mergaitės svajonė“ ji buvo vienintelė aktorė, todėl „kalbos apie seksualinį priekabiavimą, kurios pradėtos skleisti po labai ilgo laiko nuo repeticijų pradžios, yra nepriimtinos ir netoleruotinos“.

L.Zaikauskas tvirtino, kad kurdami spektaklį, aktoriai turi „išgyventi“ savo vaidmenį.

„Aktorių išreikšti teiginiai negali būti vertinami formaliai, nes kitaip nebūtų kūrybos. Teatro režisieriai dažnai patys lipa į sceną ir rodo aktoriams, kaip reikia pavaizduoti vieną ar kitą kuriamo personažo išraišką, jaučiamą emociją, kūno judesį. Skunde minimi veiksmai: „išsižiok“, „ateik čia“, šviesos užgesinimas, yra repeticijų fragmentai, o ne diskriminacija“, – tyrimo medžiagoje cituojamas dramos teatro direktorius.

Anot jo, E.Račkytė vaidino monospektaklyje apie šešiolikmetę merginą, kurios motiną užmušė suteneris, apie jos išgalvotą meilę, seksualinius troškimus, norą liestis, bučiuotis.

„Repeticijose buvo daug diskutuojama apie merginos elgesį, jos požiūrį į meilę. Vadovas pažymėjo, jog pasibaigus spektakliui jis užgesino šviesą ir beišeinant kalbėjosi su pareiškėja apie vieną iš spektaklio fragmentų – meilę, seksualinius jausmus ir pan., tačiau akcentavo, jog jis nėra jos nei bučiavęs, nei per prievartą jos suėmęs. Rašte teigiama, jog seksualinio priekabiavimo veiksmai buhalterių įmonėje suprantami vienaip, o kūryboje personažo emocijos negali būti vertinamos kaip diskriminacija lyties pagrindu. Vadovas teigia, jog niekada nesielgė su pareiškėja nepagarbiai ir seksualiai nepriekabiavo“, – nurodoma Lygių galimybių kontrolierės sprendime.

Į lygių galimybių kontrolierę dėl J.Miltinio dramos teatro vadovo elgesio kreipėsi 23 metų aktorė E.Račkytė, teatre dirbanti nuo pernai rugsėjo. Ji teigė patyrusi seksualinį priekabiavimą – režisierius ir teatro vadovas, pasak merginos, jai siūlė permiegoti, prie jos kabinėjosi ir fiziškai, grasino pakenkti jos karjerai, jei ši neatsiims pareiškimo policijoje.

Mergina nurodė, kad per repeticijas J.Miltinio dramos teatro vadovas ne vieną kartą jai minėjo, jog po spektaklio „Mergaitės svajonė“ premjeros ji turės su juo „permiegoti“, tokiu būdu atsidėkodama už repeticijas. Pasak E.Račkytės, L.Zaikauskas jai sakė, kad tik turėdama lytinius santykius su juo ji bus žvaigždė, jei ne, bus priversta išeiti iš darbo. Jos tvirtinimu, šių metų kovo 13 dieną apie 18.30 val. prieš repeticiją vadovas pasakė: „ateik čia“, suėmė jai už veido bei pradėjo pareiškėją bučiuoti per prievartą, įsakydamas jai išsižioti. Tą pačią dieną jis po repeticijos išjungė šviesą ir vėl suėmė už veido bei pradėjo bučiuoti per prievartą.

Aktorė kartu su skundu pateikė tris garso įrašus ir medžiagą dėl atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tyrimą dėl L.Zaikausko veiklos atlieka ir Kultūros ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bestseleris

bestseleris portretas
apie pasitobulinimo kursus atšventus rugsėjo 1-ają .............. arba kelias į ''žvaigždes'' ............

Tai

Tai portretas
buvo spektaklis,,Pabezdėk po jazminu".

//////...............

//////............... portretas
manyciau pats laikas teatrines kurvas su kurvininkais isvaikyt ,o teatra sudegint... bus sudegusio teatro artistai
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių