Quantcast

Pakelių maniako šmėkla tebetyko aukų

Justinos Šikšniūtės, susipažinusios su savo žudiku per internetą, bendraamžės galbūt neberizikuos tokiu būdu ieškoti pakeleivingo transporto. Tačiau tik trumpam. Kodėl kiekviena karta moka už savo jaunatvišką patiklumą tokią baisią kainą?

Justinos Šikšniūtės, susipažinusios su savo žudiku per internetą, bendraamžės galbūt neberizikuos tokiu būdu ieškoti pakeleivingo transporto. Tačiau tik trumpam. Kodėl kiekviena karta moka už savo jaunatvišką patiklumą tokią baisią kainą?

Suveikė savisaugos instinktas?

Lengviausia būti protingiems jau įvykus neatitaisomai tragedijai. Pamačius 23-ejų metų bedarbio Valdo Jankausko, tapusio tragiška 20-metės studentės J.Šikšniūtės lemtimi, nuotraukas, kurias jis buvo įkėlęs į socialinį tinklą "Facebook", iš karto aplanko abejonės, ar jaunuolis, neturintis psichologinių ar seksualinių problemų, pozuotų pusnuogis?
Kai kurios velionės bendraamžės, taip pat ieškojusios internete pakeleivingo transporto, šiandien tvirtina, kad įkyriai savo paslaugas siūlęs V.Jankauskas joms iš karto sukėlė įtarimą, tad jos nusprendė pasirinkti kitą keliavimo būdą ir taip, ko gero, išvengė žiaurios lemties.

J.Šikšniūtė, anot draugių, tokiu būdu keliavo ne kartą ir niekada anksčiau nepatyrė jokių panašių nuotykių. Tik įsivaizduojamus pranašumus – greičiau ir pigiau (nors teigiama, kad pinigų trūkumo ši vienturtė niekada nejautė). Be to, įdomiau ir kartais atveža iki pat namų. Deja, vienas kartas nemelavo.

Internetas tampa spąstais

Iš Mažeikių rajono Bugenių kaimo kilusiai Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto antrakursei J.Šikšniūtei, kaip įprasta savaitgalį viešėjusiai pas Šilutės rajone, Saugose, gyvenančią močiutę, labai reikėjo anksčiau grįžti į bendrabutį. Ir ji vėl per savo "Facebook'o" paskyrą susirado pakeleivingą automobilį.

Tai buvo paskutinis kartas. O paskutiniai jos žodžiai, kuriuos perskaitė tą popietę SMS iš J.Šikšniūtės gavusios draugės, – kad vairuotojas keistas, gal net įtartinas ir kad baigia išsikrauti jos telefonas. Po to ryšys nutrūko. J.Šikšniūtė bendrabutyje nebepasirodė.

Pranešimą apie jos dingimą gavę teisėsaugininkai "keistąjį" vairuotoją rado daug lengviau, negu prieš keliolika metų studentiško amžiaus merginas, kurios taip pat mėgdavo grįžti į namus pakeleivingais automobiliais, pradangindavusį Kazį Jonaitį, įėjusį į šalies kriminalistikos istoriją pakelių maniako vardu.

Dėl šiuolaikinių technologijų yra ne tik daugiau galimybių patekti į minėto išsigimėlio antrininkų, tykančių aukų ir internete, spąstus, bet ir teisėsaugininkams lengviau juos susekti. Tik kažin, ar nuo to lengviau jų aukų artimiesiems?

Pritrūko laiko?

V.Jankauskas, kuris, kaip paaiškėjo, jau du kartus teistas – už vagystes ir plėšimą, buvo susektas, peržiūrėjus dingusiosios be žinios susirašinėjimą jos "Facebook'o" paskyroje.
Pareigūnai šį šilutiškį apklausė jau kitą dieną. Tačiau įtariamasis, tikinęs, kad išleido išvakarėse savo bendrakeleivę Klaipėdoje, tąkart buvo paleistas.

V.Jankauskas pakartotinai sulaikytas antradienio ryte, pagal jo mobiliojo telefono duomenis nustačius, kad įtariamasis sekmadienio vakare Klaipėdoje nebuvo. Tada jis ir prisipažino nužudęs bendrakeleivę, tačiau dar bandė slėpti vietą, kur atsikratė aukos palaikų. Viena iš versijų – nespėjo jų paslėpti. Tik skubiai išvalyti ir parduoti autolaužynui savo automobilį "Hyundai" su išdaužtu keleivio durelių stiklu, davusį peno prielaidoms apie buvusias žūtbūtines grumtynes, spėjo.

Žudyti neplanavo?

Kita galima prielaida – vedžiodamas pareigūnus už nosies, V.Jankauskas tikėjosi nuslėpti dar vieną nusikaltimą – bendrakeleivės išžaginimą. Tai jau patvirtino ekspertai.
Aukos kūnas, kurį jis tikino numetęs nuo geležinkelio tilto į Minijos upę, trečiadienį buvo aptiktas dauboje prie Šilutės rajono Macikų kaimo kapinių – už kilometro nuo jo motinos namų. Šakomis pridengta velionė buvo išrengta, ant jos kūno matėsi akivaizdžios smurto žymės.

V.Jankauskas suimtas trims mėnesiams. Jį ginantis valstybės paskirtas advokatas linkęs abejoti, kad suimtasis ieškojo bendrakeleivių internete, turėdamas tikslą šias žaginti ir žudyti. Jis mano, kad tai – greičiau spontaniškai padarytas nusikaltimas.

Ieškojo darbo ir sugulovių

V.Jankausko advokato abejonės turi pagrindo – jo ginamasis prieš kelis mėnesius grįžo iš Anglijos, kur bandė uždarbiauti. Grįžus į Lietuvą, jo pragyvenimo šaltiniu galėjo tapti keleivių vežimas už pinigus, nemokant už tai jokių mokesčių.

Ieškojo V.Jankauskas darbo, kaip teigia internete rasti skelbimai, ir kitais būdais. Pavyzdžiui, kitą rytą po tragedijos – vos spėjęs nusiplauti J.Šikšniūtės krauju suteptas rankas, įdėjo skelbimą, kad atlieka įvairius statybos darbus "už prieinamą kainą".

Tačiau įtariamojo nenaudai byloja kiti internete jo palikti įrašai. Pavyzdžiui, apsilankymai pornografijos ir prostitučių tinklalapiuose. "Parašyk man, jaj (kalba netaisyta – aut. past.) norėtum gero sekso", – rašė moteriškos lyties atstovėms Normiu pasivadinęs asmuo. Nurodytas telefono numeris priklauso  V.Jankauskui.

Pašiurpo net kaliniai

Teigiama, kad vieną kartą nuo kitos skiria 12 metų. Aštuonių klasių išsilavinimą turinčio, itin pavojingu recidyvistu pripažinto Grigiškėse gyvenusio K.Jonaičio nusikaltimai šiurpino Lietuvą prieš 13–14 metų.

Skaudžiausia konstatuoti, kad ir jo aukos buvo panašaus amžiaus kaip V.Jankausko nužudyta mergina. K.Jonaičio išžagintoms ir nužudytoms jonavietėms Gerdai Šatraitytei ir Jurgitai Šteinaitei taip pat buvo po 20. Tokią pačią lemtį patyrusiai vieviškei Eglei Venskutonytei – 25-eri. Jos susistabdė K.Jonaičio "VW Passat" toje pačioje Vilniaus prieigų vietoje, kurioje prieš savaitgalį būdavo gausu autostopu į namus grįžtančių studenčių, – Žemuosiuose Paneriuose, netoli Vaduvos g.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių