Quantcast

Prašoma suimti galimai moterį mirtinai partrenkusį mokyklos vadovą

  • Teksto dydis:

Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorių Augutį Tymuką, kuris, įtariama, vairuodamas neblaivus mirtinai sužalojo moterį, bus prašoma suimti, BNS sakė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Rasa Galkauskienė.

Įtariama, kad jis būdamas neblaivus pirmadienio vakarą mirtinai sužalojo iš šalikelėje su įjungtu avariniu signalu sustojusio automobilio išlipusią moterį. 45-erių metų moteris nevilkėjo šviesą atspindinčios liemenės, nurodo policija. Ikiteisminį tyrimą šiuo metu iš Rokiškio policijos perima Panevėžio pareigūnai.

Pasak R. Galkauskienės, gimnazijos direktorius sulaikytas 48 valandoms. Kol kas atlikta tik pirminė jo apklausa, nes jis buvo neblaivus.

Anot policijos, per avariją nukentėjo ir žuvusios moters 22-ejų metų sūnus. Jis dėl nugaros bei dubens sužalojimų gydomas ligoninėje, pavojaus jo gyvybei nėra, sakė R. Galkauskienė.

Kartu su A. Tymuku važiavusiam kitos rajono mokyklos direktoriui skirta karomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti.

Avarija apie 17.45 val. įvyko kelyje Rokiškis-Čedasai, ties Maineivos kaimu. Iš šalikelėje sustojusio sugedusio automobilio „Renault Espace“ išlipusią 45-erių metų vairuotoją kliudė ir mirtinai sužalojo pravažiuojantis automobilis, kuris iš įvykio vietos pasišalino.

Į įvykio vietą pasiųstos gausios policijos pajėgos ir apie 19.20 val. Rokiškio rajone, prie Kamajų miestelio, rastas apgadintas automobilis „Seat Alhambra“, prie kurio vairo miegojo 53-ejų metų A. Tymukas. Automobilyje taip pat buvo keleivis – kitos Rokiškio rajono mokyklos vadovas.

Vairuotojas nuvežtas į ligoninę, kur jam nustatytas vidutinis 1,87 prom. girtumas. Toks pats girtumas nustatytas ir automobilio keleiviui.

Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis BNS pirmadienio vakarą sakė, kad, jo žiniomis, su A. Tymuku automobilyje apgadintame automobilyje buvo Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius Eimutis Mališauskas. Pasak A. Vagonio, nors abiejų direktorių darbe buvo nustatyta šokių tokių pažeidimų, tačiau jam nebuvo žinoma apie jų polinkį piktnaudžiauti alkoholiu ar panašias aplinkybes. A. Tymukas yra Rokiškio rajono mokyklų vadovų asociacijos vadovas.

A. Vagonis sako pažinojęs ir žuvusiąją, kuri buvo vienos iš rajono bendruomenių pirmininko žmona.

Neturėtų toliau vadovauti mokykloms

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, jog į eismo įvykį patekę Rokiškio rajono mokyklų direktoriai neturėtų toliau vadovauti įstaigoms.

„Švietimo įstatyme numatyti reikalavimai dėl nepriekaištingos reputacijos, manau, kad tai turi būti įvertinta. Tikriausiai dabartinis atvejis verčia labai smarkiai tuo abejoti“, – BNS antradienį sakė ministrė, paklausta, ar gali direktoriai toliau eiti pareigas.

Ji taip pat ragina švietimo įstaigų bendruomenes netylėti apie vadovų ar kitų asmenų galimą piktnaudžiavimą alkoholiu. Ministrė pažymėjo, jog pirmadienio įvykis yra skaudi tragedija ir švietimo bendruomenei.

„Su vaikais švietime dirbantiems darbuotojams yra keliami nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, nes tiek mokytojai, tiek mokyklų vadovai yra moralinis pavyzdys mūsų vaikams. Jei matome, kad tokių įvykių yra, jei yra tokių piktnaudžiavimo atvejų, visi esame atsakingi apie juos informuoti ir tai keisti. Tam yra ir mokyklos taryba, tam yra savivalda. Turime būti visi aktyvūs – jei tokių problemų yra, mūsų visų atsakomybė yra ne jų vengti, o jas spręsti“, – BNS sakė ministrė.

Ji taip pat reiškia užuojautą žuvusios artimiesiems „ir visiems, kurie išgyvena šią skaudžią nelaimę“.

Meras ruošiasi atleisti

Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis teigia nematantis galimybės toliau dirbti rajono mokyklų direktoriams, kurie pirmadienio vakarą sulaikyti neblaivūs automobilyje, įtariama, mirtinai sužalojusiame moterį ir pasišalinusiame iš įvykio vietos.

„Inicijuosiu jų atleidimą iš darbo, nelaukdamas nuosprendžių“, – BNS antradienį sakė A. Vagonis.

A. Vagonis/Youtube stop kadras

Pasak rajono mero, net jeigu paaiškėtų, kad įvyko klaida, nepateisinamas yra jau pats faktas, kad direktoriai automobilyje rasti girti. Atleidimą planuojama svarstyti artimiausiame tarybos posėdyje šią savaitę.

„Man užtenka, kad jie buvo girti“, – sakė jis.

A. Tymukas yra sulaikytas, jį bus prašoma suimti. Kartu su juo vykusiam Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktoriui E. Mališauskui paskirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kaip BNS sakė Panevėžio apskrities policijos atstovė Rasa Galkauskienė, teisėsauga nesieks nušalinti direktorių nuo pareigų, nes įtarimai nėra susiję su jų pareigomis.

A. Vagonis sako antradienio rytą kalbėjęsis su šiuo mokyklos vadovu ir siūlęs jam iš pareigų pasitraukti savo noru. Pasak rajono mero, E. Mališauskas teigė miegojęs ir įvykio detalių neatsimenantis.

„Man pradėjo sakyti, kad jis miegojo, nieko neatsimena, pabudo namie“, – sakė A. Vagonis.

Mokyklos direktorius po pokalbio savivaldybėje išėjo namo pagalvoti, kaip geriau pasielgti.

Nors abiejų direktorių darbe anksčiau buvo nustatyta šokių tokių pažeidimų, tačiau merui nebuvo žinoma apie jų polinkį piktnaudžiauti alkoholiu ar panašias aplinkybes.

A. Tymukas yra Rokiškio rajono mokyklų vadovų asociacijos vadovas. Jis 2003–2004 metais buvo Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, į tarybą jis kandidatavo ir 2011 metais su partija „Tvarka ir teisingumas“.

Kamajų gimnazijai jis vadovauja nuo 1992 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių